Συνάντηση του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με την Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : Οι Πρόεδροι είναι ένα «εργαλείο» στα χέρια κάθε Δημοτικής αρχής. Πρέπει να διασφαλίσουμε συναινέσεις για το καλό των πολιτών που μας εμπιστεύονται».

Μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε, το απόγευμα της Δευτέρας, συζήτηση μεταξύ του Προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας.

Αντικείμενο της συνάντησης που έγινε μετά από αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων, ήταν οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για τις αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές και μέχρι την επίσημη παρουσίαση του νόμου στη «Διαύγεια», όπως είχε συζητηθεί και στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, τονίζει ότι πέραν της διαδικασίας εκλογής εκείνο που είναι εξίσου σημαντικό είναι οι αρμοδιότητες και η θεσμική τους θωράκιση σε κάθε Δήμο της χώρας.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από τη Συντονιστική Επιτροπή, που αποτελεί μη θεσμικό φορέα, να ορίσει έναν εκπρόσωπό της ο οποίος θα κληθεί να συμμετάσχει σε επόμενο ΔΣ της Ένωσης, όταν θα έχει δημοσιευθεί το τελικό νομοσχέδιο ώστε να ακουστεί και η άποψη των τοπικών κοινοτήτων στην διαβούλευση που θα γίνει.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων ως βασικό της αίτημα έχει την διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων και επεσήμανε ότι οι προβλέψεις του νέου σχεδίου νόμου μπορεί να δημιουργήσει ανισότητα αλλά και πιθανό αφανισμό των χωριών.
Ζήτησε ακόμη ξεκάθαρες αρμοδιότητες για λήψη αποφάσεων, πόρους για την καθημερινότητα και εξορθολογισμό των διαδικασιών για τη χρήση της πάγιας προκαταβολής, ισότιμη συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια, Διοικητικές αρμοδιότητες στα όρια των Κοινοτήτων, να διατηρηθεί ο όρος «πρόεδρος» και όχι να γίνει εκπρόσωπος και την εκπροσώπηση των Κοινοτήτων στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

Το βασικό ζήτημα είναι η διάθεση συνεργασίας των Τοπικών Συμβουλίων  με τη Δημοτική αρχή. Εφόσον υπάρχει διάθεση να συνεργαστούν, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες με οποιονδήποτε εκλογικό νόμο. Σημασία έχει η επόμενη μέρα και οι αρμοδιότητες. Προφανώς και πρέπει να διασφαλιστεί ο ρόλος των Προέδρων.
Η ξεχωριστή κάλπη δημιούργησε, ίσως σε κάποιους, την ψευδαίσθηση ότι μιλάμε για εκ νέου δημιουργία κοινοτήτων, ενώ αυτό δεν ισχύει από το 1998 με τον «Καποδίστρια».

Άλλωστε δεν είναι δυνατόν άλλα έργα να προγραμματίζει μία ψηφισμένη Δημοτική Αρχή και άλλες να είναι οι προτεραιότητες ενός τοπικού συμβουλίου. Χρειάζεται συνεργασία, συνεννόηση και συναντίληψη.

Για τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων, θεωρούμε πως θα πρέπει να ξαναδούμε την διάταξη προκειμένου να αποφύγουμε ακραίες μειώσεις που φτάνουν έως και το 38%. Η θέση μας είναι ότι το όριο εκλογής σε επαρχιακούς Δήμων των 500 κατοίκων θα πρέπει να μειωθεί σε 400 ή 300. Σχετικές δηλώσεις διαβάζουμε πως έκανε και ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επαναλαμβάνω ότι το βασικό ζητούμενο είναι η συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, που οι περισσότεροι Δήμαρχοι το πράττουν.

Για τα Τοπικά Συμβούλια στις πρωτεύουσες των νομών, δυστυχώς δεν υπάρχουν αρμοδιότητες, σε αντίθεση με τα χωριά που ο Πρόεδρος είναι επιφορτισμένος με την έργα καθημερινότητας. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι σε Δήμους που έχουν στην έδρα τους πολλούς οικισμούς, πολλά χωριά, αυτά πρέπει να εκπροσωπούνται και πρέπει να δούμε το θέμα στη διαβούλευση με το Υπουργείο.

Για την πάγια προκαταβολή που θέσατε, και που προφανώς δεν είναι θέμα του εκλογικού νόμου, πρέπει να δουλέψουμε για να φτιαχτεί ένα νομικό πλαίσιο που θα λειτουργεί με ταχύτητα και ξεκάθαρα ενάντια στη γραφειοκρατία που δεν βοηθά κανέναν. Ούτε τους Προέδρους ούτε τις υπηρεσίες να τη διαχειριστούν.

Επίσης μπορεί να γίνει συζήτηση για την εκλογή των Προέδρων όχι μόνο από τον συνδυασμό των Δημάρχων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάθε χωριό μπορεί να έχει Πρόεδρο αυτόν που έχει επιλέξει και ας μην είναι από το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου.

Οι Πρόεδροι είναι ένα εργαλείο στα χέρια κάθε Δημοτικής αρχής και μαζί πρέπει να λειτουργούν για το καλό κάθε χωριού. Πρέπει να διασφαλίσουμε συναινέσεις για το καλό των πολιτών που μας εμπιστεύονται».

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος από την ΚΕΔΕ – εκτός του Προέδρου, Δημήτρη Παπαστεργίου – ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Καφαντάρης και ο Γενικός Διευθυντής , Γιάννης Καραγιάννης.

Από την Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων συμμετείχαν:

Ιωάννης Βουτσινός, Πρόεδρος Κοινότητας Γαλησσά Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Όλγα Δασκαλή, Πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Παναγιώτης Λύρας, Πρόεδρος Κοινότητας Καλαμάτας Δήμου Καλαμάτας, Ισαάκ Νικολαΐδης, Πρόεδρος Κοινότητας Πτολεμαΐδας Δήμου Εορδαίας, Πελαγία Χρυσανθοπούλου, Πρόεδρος Κοινότητας Εξαλόφου Δήμου Λαγκαδά, Κίμων Χρυσίδης Πρόεδρος Κοινότητας Περάματος Δήμου Λέσβου.

Related Articles

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : Θέλουμε πιο διακριτή και ξεκάθαρη παρουσία και παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης – Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα

Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος – 5 +1 Πολεοδομικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ στο Ταμείο Ανάκαμψης  Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και...

Οι απόψεις της ΚΕΔΕ για το νέο εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Στη σωστή κατεύθυνση ο νέος εκλογικός νόμος. Οι προτάσεις μας θέτουν ως στόχο την ενίσχυση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και τη...

Δ. Παπαστεργίου: Οφείλουμε να στηρίξουμε τα παιδιά και να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά κατά των φαινομένων εκφοβισμού

Σύμφωνο συνεργασίας Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας: Δράσεις προστασίας των παιδιών και αντιμετώπισης του εκφοβισμού Σύμφωνο Συνεργασίας για την...

Get in touch

43ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Προγραμματική σύμβαση με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε το ΔΕΠΑΝ στο πλαίσιο δράσεων για τον «Εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Συστήματος»

Προγραμματική σύμβαση για την τεχνική και διοικητική υποστήριξη της υλοποίησης του Προγράμματος «Εκσυγχρονισμός του Σωφρονιστικού Συστήματος» υπέγραψαν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το...

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εργασίες καθημερινότητας στο Δήμο Νικολάου Σκουφά

Παρά το γεγονός των δύσκολων ημερών που περνάμε λόγω της πανδημίας και του lockdown, οι εργασίες που αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας, δε...

Εξατομικευμένη Ψυχοκοινωνική Παρέμβαση Και Συμβουλευτική Για Τις Μαθησιακές Δυσκολίες Των Παιδιών Του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά και το Κέντρο Κοινότητας Πλατανιά, στο πλαίσιο συνεργασίας τους με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ταυρωνίτη, συνάντηση...

Προσφορά 52 επιτραπέζιων παιχνιδιών σε όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου Καστοριάς από δύο συμπολίτες

52 επιτραπέζια παιχνίδια για τις ανάγκες όλων των νηπιαγωγείων του Δήμου Καστοριάς προσέφεραν οι συμπολίτες Αλέξανδρος Παπαποστόλου και Αφροδίτη Σιδεροπούλου. Συμβολική παράδοση πραγματοποιήθηκε στο 9ο...

Σχολή οικοξεναγών διεκδικεί ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Η σύνδεση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα με όλα τα επίπεδα Εκπαίδευσης, αποτελεί στόχο της Δημοτικής Αρχής. Στο πλαίσιο αυτό έγινε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας του...