Προγραμματική σύμβαση με το ΔΕΠΑΝ για σειρά έργων στο Δήμο Αποκορώνου

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αποκορώνου έγκρινε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αποκορώνου και του Δικτύου Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) που χρηματοδοτείται κατά 614.481 ευρώ, με ευθύνη του Δήμου από το πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” με τίτλο “Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος” για το Δημοτικό Γηροκομείο, το νέο Λύκειο Βάμου και Στατική Ενίσχυση & Λειτουργική Επέκταση Γυμνάσιου Βάμου.

Πιο συγκεκριμένα όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης αφορά:

Α) Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης του άρθρου 100 του ν.3852/2010 μεταξύ του Δήμου Αποκορώνου και του ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΔΕΠΑΝ με τίτλο “ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

  1. ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ-ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ
  3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ.

 

Β) Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης του άρθρου 100 του ν.3852/2010 μεταξύ του Δήμου Αποκορώνου και του ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΔΕΠΑΝ με τίτλο “ΑΝΑΛΗΨΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ :

  1. ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ
  2. ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ- ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ.
  3. ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ Δ.Ε.ΒΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ.”

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, κυρίαρχο μέλημα του Δήμου είναι η υλοποίηση έργων, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και αναγκαιότητα για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, τη δημιουργία και εξασφάλιση υψηλής ποιότητας δημόσιων χώρων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων υποδομής, την προώθηση της καινοτομίας, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής και εν γένει το όφελος των Δημοτών.

Η ωρίμανση και υλοποίηση των εν λόγω έργων απαιτούν μεγάλο όγκο ενεργειών και δημιουργούν αυξημένες ανάγκες και υποχρεώσεις στο υφιστάμενο προσωπικό του Δήμου.

 

1.ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΜΟΥ:

ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

2.ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ:

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΜΟΥ

Το Γυμνάσιο Βάμου και το Γενικό Λύκειο Βάμου μαζί (περίπου 400 μαθητές) στεγάζονται στο ίδιο κτίριο (διώροφο με τμήμα υπογείου, εμβαδού 987,66 τ.μ.), το οποίο είναι κατασκευασμένο το έτος 1938 και με προσθήκες επ’ αυτού στα έτη 1949, 1961 και 2004. Λόγω της ανεπάρκειας των χώρων του κεντρικού κτιρίου, κατά καιρούς στο ίδιο ακίνητο έχουν ανεγερθεί μικρότερα κτίρια βοηθητικών χρήσεων (τουαλέτες, αποθήκες, κυλικείο, αίθουσα υπολογιστών) ενώ έχουν τοποθετηθεί και έντεκα προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας (βαρέως και ελαφρού τύπου) και από τον τέως Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και πρόσφατα από τον Δήμο Αποκορώνου.

Λόγω της ολοένα αύξησης του μαθητικού δυναμικού, τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου, ο Δήμος Αποκορώνου έχει ήδη υποβάλει (το 2010, το 2015 και για τρίτη φορά το 2019) στην “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (διάδοχο του Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) το φάκελο των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγκρίσεων για την μελέτη και την ανέγερση νέου σχολικού διδακτηρίου σε όμορο δημοτικό οικόπεδο με σκοπό να στεγάσει το Γενικό Λύκειο Βάμου, να διατηρηθεί το Γυμνάσιο στο υφιστάμενο κτίριο και να επιλυθεί δια παντός το πρόβλημα της σχολικής στέγης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Αποκορώνου.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας υπαγωγής στις διατάξεις του ν.4178/2013 του ακινήτου επί του οποίου βρίσκεται το υφιστάμενο κτίριο Γυμνασίου-Λυκείου, εκπονήθηκε μελέτη στατικής επάρκειας για το σύνολο των κτιρίων του ακινήτου. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής ανέδειξαν προβλήματα στατικής ανεπάρκειας στο κεντρικό κτίριο (διώροφο με τμήμα υπογείου, εμβαδού 987,66 τ.μ.).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και λόγω της σοβαρότητας του θέματος (εφόσον μιλάμε για ενεργή μονάδα  εκατοντάδων μαθητών) στις 27 Απριλίου του 2017 με το με αρ. πρωτ. 4107 έγγραφο μας είχαμε αιτηθεί στην “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (διάδοχο του Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) την εκπόνηση τεχνικών μελετών του έργου της στατικής ενίσχυσης του υφιστάμενου κτιρίου Γυμνασίου -Λυκείου Βάμου, την έκδοση της αναγκαίας άδειας δόμησης και της κατασκευής του έργου με ένταξη του σε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Καθώς μέχρι σήμερα θετική ανταπόκριση από την ΚΤΥΠ Α.Ε δεν υπάρχει, ο Δήμος Αποκορώνου λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα του θέματος προκειμένου για την εκπόνηση των μελετών για την Στατική ενίσχυση και λειτουργική επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων που αποτελούν και εξυπηρετούν το Γυμνάσιο της Δ.Ε. Βάμου, λόγω της μεγάλης μείωσης του τεχνικού προσωπικού, σε συνδυασμό με το φόρτο εργασιών για την διεκπεραίωση των καθημερινών αρμοδιοτήτων της Τεχνικής υπηρεσίας του απευθύνθηκε  στο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΔΕΠΑΝ ως τακτικό μέλος του, καθώς  ένας από τους βασικούς σκοπούς του, είναι να παρέχει Τεχνική Υποστήριξη σε Φορείς υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής και διαχειριστικής τους ικανότητας, την ωρίμανση και υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, καθώς και τη διαχείριση και υλοποίηση αυτών έως και την ολοκλήρωσή τους.

 

3.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ (Μ.Φ.Η.) ΚΑΙ (Κ.Η.Φ.Η.) ΣΤΑ ΣΕΛΛΙΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ.

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Στην περιοχή της επαρχίας Αποκορώνου, έπειτα από την έναρξη στον τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην τρίτη ηλικία, με τη σύσταση δυο κοινωνικών δομών ( του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” Δήμου Αποκορώνου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγίας Σοφίας) εξυπηρετούνται 229 ηλικιωμένα άτομα.

Παρόλα αυτά οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια ολοένα και αυξάνονται, καθώς παρατηρείται ότι όλο και περισσότερα άτομα χρειάζονται μια πιο εντατική και ολοκληρωμένη φροντίδα. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στην αναγκαιότητα σύστασης μιας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), που θα αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον.

Η δυναμικότητα φιλοξενίας της δομής προτείνεται να είναι τουλάχιστον 60 ατόμων και να δέχεται άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω.

Επιπλέον στην ίδια μονάδα μπορεί να συστεγαστεί σε ανεξάρτητο χώρο ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) , όπου θα εξυπηρετεί άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια) των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη φροντίδα που έχει αναλάβει.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι η δρομολόγηση των σπουδαίων αυτών έργων μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο μας, δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης, επιλύοντας ανάγκες που καταγράφονται όλα αυτά τα χρόνια.

Πηγή: Δήμος Αποκορώνου

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα