Στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Πόλων (UCLG), στη Μαδρίτη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Γ.Πατούλης: «Οι έννοιες της ισότητας και της ισονομίας των πολιτών θα γίνουν πράξη μόνο αν οι τοπικές κοινωνίες αποκτήσουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν μόνες τους, χωρίς κηδεμόνες, για το μέλλον τους»

 

O Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR) Γ. Πατούλης συμμετείχε στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Πόλων (UCLG), που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στη Μαδρίτη.

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητες του UCLG για την περίοδο 2016-2019 και συζητήθηκαν οι βάσεις για την ανανέωση της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι πολιτικές που πρέπει να δρομολογηθούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο την αποτελεσματική ανάπτυξη, ενώ έγινε αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία παρακολούθησης των 17 στόχων της αειφόρου ανάπτυξης οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Εξάλειψη της φτώχειας
  2. Εξάλειψη της πείνας
  3. Εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης και ευημερίας
  4. Ποιοτική εκπαίδευση
  5. Ισότητα των φύλων
  6. Πόσιμο νερό
  7. Χρηστή και προσιτή ενέργεια
  8. Αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη
  9. Καινοτομία στον τομέα της βιομηχανίας και των υποδομών
  10. Μείωση των ανισοτήτων
  11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
  12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
  13. Κλιματική δράση
  14. Ζωή κάτω από το νερό
  15. Ζωή πάνω στη γη
  16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
  17. Εταιρικότητες για την επίτευξη των στόχων

 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:

 

«Τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Πόλων εδώ στη Μαδρίτη είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικά και αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την υιοθέτηση πολιτικών που θα δώσουν ώθηση στην τοπική ανάπτυξη. Τα συμπεράσματα που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση ταυτίζονται με όσα διαμηνύουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και στην Ελλάδα, ότι βασικές προϋποθέσεις για την τοπική ανάπτυξη είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από τις κεντρικές κυβερνήσεις προς τις τοπικές αρχές.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως οι έννοιες της ισότητας και της ισονομίας των πολιτών θα γίνουν πράξη μόνο αν οι τοπικές κοινωνίες αποκτήσουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν μόνες τους, χωρίς κηδεμόνες, για το μέλλον τους. Οι Έλληνες δεν είναι πολίτες β ’κατηγορίας. Ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούνται ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζουν κάποιοι να τους στερούν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα».

 

Στις εργασίες παρέστη και ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ.Πατούλης είχε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με τη Δήμαρχο Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα με βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας τους προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα