Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προς τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό για τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας

Γ. Πατούλης: Μας προκαλεί έκπληξη πώς το Υπουργείο Υγείας ζητεί τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης χωρίς πρωτίστως να έχει ζητήσει τη γνώμη της για τη σύσταση Τοπικών Μονάδων Υγείας

 

Την έκπληξή του και τον προβληματισμό του σχετικά με τον τρόπο που έχει επιλέξει το Υπουργείο Υγείας να συγκροτήσει Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.)  διατυπώνει στην επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Αρχικά ερωτά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για ποιο λόγο ένα  ψηφισθέν άρθρο επανέρχεται εκ νέου για ψήφιση σε άλλο Νομοσχέδιο. «Εξηγείστε μας κ. Υπουργέ, εφόσον σχεδιάζατε να το προτείνετε σε ξεχωριστό Νομοσχέδιο, γιατί το καταθέσατε και το ψηφίσατε με τροπολογία εν μια νυκτί χωρίς διαβούλευση» σημειώνει ο Γ. Πατούλης. Στη συνέχεια διατυπώνει την έκπληξή του καθώς η τροπολογία κατατέθηκε χωρίς να έχει ερωτηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε πρωτίστως να ερωτηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την οποία ζητάτε τη συνδρομή της, με σχετικές επιστολές που έχουν αποστείλει οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και οι οποίοι ζητούν από τους Δήμους την εξεύρεση κατάλληλου χώρου – κτιρίου για τη στέγαση Τοπικού Ιατρείου στο πλαίσιο δημιουργίας των ΤΟ.Μ.Υ».

«Μας προκαλεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα χρόνια προβλήματα που σας τα έχουμε επισημάνει πολλάκις και αφορούν στις Δομές Υγείας της Χώρας, με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των  Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων τα οποία υπολειτουργούν ειδικά σε απομακρυσμένους Ορεινούς και Νησιωτικούς Δήμους, έρχεστε τώρα να φτιάξετε μια επιπλέον δομή».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, δεν είναι αντίθετη στη διαδικασία ανασυγκρότησης -μεταρρύθμισης της Υγείας και ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ωστόσο θεωρεί ότι είναι σκόπιμο, για ένα τόσο σοβαρό Νομοσχέδιο που αφορά στην αντιμετώπιση της Υγείας των Πολιτών, να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

  • Να μην προχωρήσει καμία διαδικασία εάν πρώτα δεν υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δομών Υγείας, ο οποίος θα αμβλύνει τις οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τον πολυκερματισμό και την έλλειψη συντονισμού των δομών αυτών.

 

  • Να ληφθούν θεσμικά υπόψη οι θέσεις και οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας

 

Τέλος ο Γ. Πατούλης ζητεί, με δεδομένο πως το σχετικό Νομοσχέδιο αφορά άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και λόγω του διαστήματος των εορτών του Πάσχα, να δοθεί παράταση της διαβούλευσης έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

 

Επισυνάπτεται η επιστολή

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα