Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με αφορμή δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στην εφημερίδα Έθνος

Αλλαγή του Καλλικράτη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, κι όχι υπέρ των κομματικών σχεδιασμών

Με αφορμή όσα φέρεται να δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, για τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης το 2019, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, από τη Μαδρίτη που βρίσκεται εκπροσωπώντας την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στο Παγκόσμιο  Συνέδριο Πόλεων και Περιφερειών, δήλωσε:

 

«Τα όσα φέρεται να δήλωσε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, σχετικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή. Το μόνο φαίνεται που νοιάζει τον κ. Σκουρλέτη (και προφανώς την κυβέρνηση)  είναι η εξυπηρέτηση  μικροκομματικών συμφερόντων κι όχι η ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Μιλά για προώθηση δήθεν συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο κι αποκρύπτει το γεγονός ότι πίσω από αυτό το μοντέλο,  ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας των Δήμων και των συναλλαγών πίσω από κλειστές πόρτες. Γιατί σε άλλες χώρες που εφαρμόζεται η απλή αναλογική στους Δήμους, έχουν θεσπιστεί ασφαλιστικές δικλείδες κι έχουν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στους δημάρχους, που αποτρέπουν την ακυβερνησία σε τοπικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

 

Σε όλο το ρεπορτάζ για το μόνο που μιλά ο Υπουργός είναι ο τρόπος εκλογής των Δημάρχων, κι όχι με ποιον τρόπο θα βελτιωθεί η λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 

Στον πολιτικό λόγο του δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, στις νέες αρμοδιότητες που θα δοθούν στους Δήμους, στο προσωπικό των ΟΤΑ.

 

Είναι αδιανόητο όταν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο το νέο μοντέλο κρατικής λειτουργίας προβλέπει μεταβίβαση πόρων κι αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς τα κάτω, προς την αυτοδιοίκηση, στην Ελλάδα να προκρίνεται η λειτουργία ενός κράτους στο » μοντέλο Μαδούρο».

 

Για τον κ. Σκουρλέτη το «φάρμακο» για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης είναι η απλή αναλογική.

Για μας που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το πώς λειτουργούν οι Δήμοι, αλλά και παρακολουθούμε πώς λειτουργούν οι Δήμοι στις άλλες χώρες,  το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το εκλογικό σύστημα. Για μας προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση στο Κράτος και την αυτοδιοίκηση, με αύξηση των πόρων για τους Δήμους  στο 8 τοις εκατό του ΑΕΠ, με φορολογική αποκέντρωση και χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης  από το ΕΣΠΑ. Είναι η ανάληψη της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους από τους Δήμους, είναι η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Είναι η αποκέντρωση με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Αυτή είναι η ατζέντα της ΚΕΔΕ στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και με βάση αυτή την ατζέντα, καλώ για μια ακόμη φορά τον Υπουργό στο δημόσιο διάλογο. Γνωρίζει τις θέσεις μας, αφού τις έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες.

Ας αφήσει τους επιλεκτικούς μονολόγους, τα πορίσματα επιτροπών που δεν υιοθετεί  και τις διαρροές στον Τύπο κι ας έρθει να συζητήσουμε ουσιαστικά στο Δ.Σ. Της ΚΕΔΕ, η όπου άλλου επιθυμεί, για τη μεταρρύθμιση .

Έχει την  ιστορική ευθύνη και ευκαιρία  να συνδέσει το όνομα του με την ουσιαστική μεταρρύθμιση κι όχι με τη διάλυση της αυτοδιοίκησης. Μην επιτρέψει ιδεολογικές εμμονές η μικροπολιτικές σκοπιμότητες να ακυρώσουν την ευκαιρία αυτή.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα