Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ρομά

img_9681

Γ. Πατούλης: «Είναι απαραίτητο επιτέλους η χώρα μας να δρομολογήσει νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ισότιμη, με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες, αντιμετώπιση των Ρομά»

 

Τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι Ρομά στην προσπάθεια ενσωμάτωσης τους στον κοινωνικό ιστό, ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη ο νέος Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ρομά Β. Πάντζος.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ μετείχαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της κοινότητας των Ρομά Ε. Δημητρίου και η υπεύθυνη θεμάτων υγείας μητέρας και παιδιού της Περιφέρειας 2470 του διεθνούς Rottary Μ. Οικονόμου.

Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνέχιση των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης των Ρομά στην Ελλάδα, με αιχμή τα ζητήματα στέγασης, εκπαίδευσης, αλλά και ιατρικής περίθαλψης.

Ειδικότερα ο κ. Πάντζος επισήμανε πως η περιθωριοποίηση των Ρομά συνεχίζει να υφίσταται και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κεντρική διοίκηση προκειμένου να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες αλλά και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους Έλληνες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ελλάδα, είναι η άμεση καταγραφή του πληθυσμού τους, προκειμένου τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η κεντρική διοίκηση να έχουν μία σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης τους και ένταξη τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Διαχρονικά οι Ρομά είναι από τις πλέον αδικημένες κοινωνικές ομάδες. Παρά τις καλές προθέσεις και κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με σχέδιο και υπευθυνότητα τα προβλήματα τους.

Είναι απαραίτητο επιτέλους η χώρα μας να διαμορφώσει μία εθνική στρατηγική και να δρομολογήσει ολοκληρωμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση τους με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες, τη ίδια ώρα που θα διατηρείται η φυλετική τους συνοχή και η πολιτισμική τους ταυτότητα.

Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα υφίσταται πολλαπλό κοινωνικό αποκλεισμό στους τομείς της στέγασης, της απασχόλησης, της υγείας και της εκπαίδευσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η ΚΕΔΕ θα είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθεια τους να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους. Θα συνεργαστούμε προκειμένου από κοινού να επεξεργαστούμε προτάσεις και λύσεις στην κατεύθυνση της βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Οι Ρομά δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας».

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα