Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη για την προσφυγική κρίση στη Νέα Υόρκη Γ.Πατούλης: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μόνιμο γραφείο απόδημου ελληνισμού και ομογενών στην ΚΕΔΕ»

usa 2

Τη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αλλά και τις συνέπειες της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης σε ομιλία του στο συνέδριο για την προσφυγική κρίση που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ευρύτερης Νέας Υόρκης.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε την πολύτιμη συνεισφορά των ομογενών οι οποίοι, όπως ανέφερε, στηρίζουν με όσα μέσα διαθέτουν την πορεία της χώρας προς την εθνική αναγέννηση και αναδημιουργία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σας θέλουμε μαζί στην εθνική προσπάθεια που διεξάγεται για τη δημιουργία μιας Νέας Ελλάδας»

Μάλιστα ανακοίνωσε πως θα αναλάβει την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί, στην ΚΕΔΕ, μόνιμο γραφείο απόδημου ελληνισμού και ομογενών με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ομογένεια, πρόταση που έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο επισήμανε πως πρόκειται για ένα ζήτημα με τεράστιες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές διαστάσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “H γεωπολιτική αστάθεια της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ο πόλεμος στη Συρία και η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, είχαν σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε κύρια πύλη εισόδου προσφύγων – μεταναστών προς τη Ε.Ε.:

Το 2015 το 85% των ροών προς την Ευρώπη διοχετεύθηκε μέσω του Αιγαίου,

έναντι μόλις 22% το 2014.

 

Σχεδόν 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποίησαν την Ελλάδ ω

Και σήμερα, περισσότεροι από 51.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί εντός της Ελλάδος, μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας”.

 

Καυτηριάζοντας τη στάση της ΕΕ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τη χαρακτήρισε «υποκριτική» και έκανε λόγο για αντίδραση «κατώτερη του μεγέθους της και των περιστάσεων», σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν  την αδιέξοδη λογική των «ροών» που πρέπει να «εγκλωβιστούν» και να «αποτραπούν» να εισέλθουν στις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά αλλά και να σηκώσει δυσανάλογο βάρος , η Ελλάδα».

 

«Η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα έτσι όπως εξελίχθηκε, το ίδιο φυσικά και η Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Πατούλης, ωστόσο τόνισε πως η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έγκαιρα είχε αντιληφθεί ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

 

Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά “Οι νησιωτικοί κυρίως Δήμοι της χώρας μας, όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Χίος, η Κως, που βρίσκονταν εγγύτερα στην Τουρκία, όπου στα παράλιά της βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που αναζητούσαν τρόπους να περάσουν στην Ευρώπη, δέχονταν ήδη την πίεση από τη σταδιακή αύξηση των προσφυγικών ροών.

 

Οι Δήμοι της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή διέθεσαν όλες τους τις δυνάμεις,

για να συμβάλλουν στη διαχείριση του ζητήματος.

 

Παρά την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, επαρκών οικονομικών πόρων και μέσων, σηκώσαμε το κύριο βάρος της υποδοχής και της αρχικής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

 

Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, απέδειξε με πράξεις κι όχι με λόγια, ότι διαθέτει πλεόνασμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης.”.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι «απαιτείται ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και μία ολοκληρωμένη ευρωπαική πολιτική αντιμετώπισης των συνεπειών» και τόνισε πως εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί «Ενισχύονται στην Ευρώπη ακραίες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα, που κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής τους είναι η ξενοφοβία και ρατσισμός. Αυτό όμως δεν είναι το όραμα της Ευρώπης.Η Ευρώπη των «κλειστών συνόρων»

δεν είναι ούτε η Ευρώπη που συμφωνήσαμε και επιθυμούμε να συμμετέχουμε»

 

Σε αυτό το σημείο ο κ Πατούλης διατύπωσε την εκτίμηση πως « η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας του εμπορίου, των επενδύσεων,και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων, θα μας ωφελήσει όλους και θα συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της ασφάλειας των λαών μας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Αναφερόμενος στις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ τόνισε χαρακτηριστικά “Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα διατηρούν ισχυρούς διμερείς στρατιωτικούς δεσμούς. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βοηθά να διασφαλιστούν τα σύνορα της Ευρώπης και να αποτραπεί η λαθραία είσοδος στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Ελλάδα συνδράμει επίσης στο συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.Αλλά θεωρώ εξίσου σημαντικό να τονίσω ότι παίρνουμε  δύναμη από τα λόγια κορυφαίων αμερικανών αξιωματούχων, όπως του Υπουργού Εξωτερικών κου Κέρι, ο οποίος πρόσφατα έπλεξε το εγκώμιο του ελληνικού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει προς τους πρόσφυγες, αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. Επαινούμε το ανθρωπιστικό πνεύμα του ελληνικού λαού, που συνεχίζει να ανταποκρίνεται με γενναιοδωρία και συμπόνια στον πρωτοφανή αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φεύγουν για να γλυτώσουν από διωγμούς, συγκρούσεις, και την οικονομική δυσπραγία.”.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως η περίοδος αυτή βρίσκει την Ελλάδα και το λαό της να δίνει ξανά έναν δύσκολο αγώνα, για να απαλλαγεί από τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος και εξέφρασε την πεπεοίθηση πως η χώρα θα ξανασταθεί στα πόδια της και θα αντιστρέψει τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

usa 3

 

Related Articles

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : Θέλουμε πιο διακριτή και ξεκάθαρη παρουσία και παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης – Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα

Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος – 5 +1 Πολεοδομικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ στο Ταμείο Ανάκαμψης  Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και...

Οι απόψεις της ΚΕΔΕ για το νέο εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Στη σωστή κατεύθυνση ο νέος εκλογικός νόμος. Οι προτάσεις μας θέτουν ως στόχο την ενίσχυση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και τη...

Δ. Παπαστεργίου: Οφείλουμε να στηρίξουμε τα παιδιά και να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά κατά των φαινομένων εκφοβισμού

Σύμφωνο συνεργασίας Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας: Δράσεις προστασίας των παιδιών και αντιμετώπισης του εκφοβισμού Σύμφωνο Συνεργασίας για την...

Get in touch

43ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Νέες παιδικές χαρές ομορφαίνουν τις γειτονιές του Δήμου Δράμας

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών η δημοτική αρχή Δράμας υλοποιεί το πρόγραμμά της. "Νέες παιδικές χαρές ομορφαίνουν τις γειτονιές μας και θα αποτελούν χώρους παιχνιδιού...

Ο Δήμος Καστοριάς θωρακίζει τους παιδικούς σταθμούς με συστήματα πυροπροστασίας

Η ασφάλεια και η θωράκιση των παιδικών σταθμών, όπως και όλων των εκπαιδευτικών δομών του Δήμου Καστοριάς, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητας για τη δημοτική αρχή,...

Υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου «Εργασίες αποκατάστασης γεφυρών Δήμου Αλεξάνδρειας» με προϋπολογισμό 40.066,14 ευρώ

Τη σύμβαση του έργου, «Εργασίες αποκατάστασης γεφυρών Δήμου Αλεξάνδρειας», προϋπολογισμού 40.066,14 ευρώ (με χρηματοδότηση ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών), υπέγραψε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γ. Γκυρίνης...

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Οι μαθητές του Δήμου αποτυπώνουν τον ιστορικό μας πλούτο στο Instagram!

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής στο “Μαθητικό διαγωνισμό για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης” Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων και Λυκείων) του...

Έργα ασφαλτοστρώσεων προϋπολογισμού 526.380,81€, ξεκίνησαν σε όλες τις Δημοτικές ενότητες

Ξεκίνησαν οι εργασίες βελτίωσης (ασφαλτοστρώσεις) οδών, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Αλεξάνδρειας, Πλατέος, Αντιγονιδών και Μελίκης) του Δήμου Αλεξάνδρειας, συνολικού προϋπολογισμού 526.380,81  ευρώ. Στις εργασίες...