Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Ρήγα Φεραίου πραγματοποίησε ενημερωτική δράση

Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Ρήγα Φεραίου πραγματοποίησε ενημερωτική δράση στο ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΑΕΡΙΝΟΥ για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Με μετρήσεις σακχάρου αίματος – Εξέταση από την Ειδικό Παθολόγο με εξειδίκευση σε θέματα Διαβήτη κα. Γιώτη- Πολύζου Χρύσα & οδηγίες διατροφής από τη Διαιτολόγο, Νεοκλεία Χονδρογιάννη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και διέθεσαν τον χρόνο τους εθελοντικά για να ενισχύσουν την δράση μας με την επιστημονική τους κατάρτιση.
Σκοπός μας η ενημέρωση και η πρόληψη.
Ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του είναι συλλογική.
Επί του παρόντος, ο διαβήτης τύπου 1 δε μπορεί να προληφθεί. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που θεωρείται ότι πυροδοτούν την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων τα οποία παράγουν την ινσουλίνη ακόμα ερευνώνται. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2.
Αυτοί περιλαμβάνουν: Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος, Έλλειψη άσκησης, Διαπιστωμένη ανοχή γλυκόζης, Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες, Προχωρημένη ηλικία, Υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, Ιστορικό διαβήτη κύησης.
Σημαντική η εκπαίδευση για τον ΔΙΑΒΗΤΗ.
Ο διαβήτης είναι μια δύσκολη πάθηση που έχει δια βίου απαιτήσεις από τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρό τους, να παίρνουν φάρμακα, να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση και να μπορούν να ρυθμίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα με την κατάστασή τους.
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) μπορεί να συμβάλει στη καλύτερη ρύθμιση γιατί διαθέτει τα ακόλουθα 8 βασικά χαρακτηριστικά:
• Yψηλό πηλίκο μονοακόρεστου λίπους (ελαιόλαδο) Mέτρια κατανάλωση αλκοόλ Μεγάλη κατανάλωση οσπρίων, Μεγάλη κατανάλωση δημητριακών, Άφθονα φρούτα, Άφθονα λαχανικά
• Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, Mέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
Τα άτομα που ακολουθούν πιστά μια διατροφή με τα παραπάνω χαρακτηριστικά εμφανίζουν σε μελέτες χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας και αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης
Ένας άλλος σημαντικός παράγων είναι η φυσική δραστηριότητα. Αυτή βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του διαβήτη, στην διατήρηση του χαμένου σωματικού βάρους σε παχύσαρκα άτομα που έκαναν δίαιτα, αλλά και στη βελτίωση του σακχάρου αίματος στα άτομα με διαβήτη. Επί πλέον, η φυσική άσκηση συμβάλλει στον έλεγχο της υπέρτασης, στη βελτίωση της υπερλιπιδαιμίας αλλά και της ποιότητας ζωής. Μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι το σημαντικό για την υγεία είναι η συστηματική αυξημένη φυσική δραστηριότητα και όχι η πολύ έντονη άσκηση.
Ο ρόλος μας λοιπόν όλων εμάς που ασχολούμαστε με την πρόληψη είναι η συνεχή ενημέρωση του πληθυσμού για αλλαγή του τρόπου ζωής έτσι μπορεί να προληφθεί ο διαβήτης. Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για εκείνους που εξ ορισμού έχουν μεγάλο σχετικό κίνδυνο, λόγω κληρονομικού, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καπνίσματος κ.ά.
Ευχαριστούμε, επίσης, τους κ. Μπλέτσα Κωνσταντίνο, Πρόεδρο τηςΤοπικής Κοινότητας Αερινού, καθώς και τον κ. Λογοδότη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αερινού για την υποδοχή και τη φιλοξενία στο χώρο τους.
spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα