Την επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών Πολεοδομικού Σχεδιασμού στους δήμους ζήτησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη -Συμφωνήθηκε η συγκρότηση Κοινής Ομάδας Έργου με στόχο να δρομολογηθεί η επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων

Patoulis skourletisΘέματα που αφορούν στο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη.

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ τέθηκαν συγκεκριμένα θέματα και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού για τους δήμους, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να απορροφήσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Για να υλοποιηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα χρειαστεί να εκδώσει το Υπουργείο τις προδιαγραφές για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τη μετεξέλιξη των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Αντίστοιχα θα πρέπει να εκδοθούν και τα Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής.

Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, ο Γ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών Νatura και οι ζώνες περιβαλλοντικού ισοζυγίου για τα αυθαίρετα. Επιπλέον ζήτησε επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών πολεοδόμησης.

Για τα εγκαταλελειμένα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ζήτησε την επίσπευση της έκδοσης και ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου και κατέθεσε τη πρόταση για την αξιοποίηση. Αυτό, όπως τόνισε, μπορεί να γίνει με τη συνεργασία των δήμων και της κεντρικής διοίκησης.

Ειδική αναφορά έγινε στο Πράσινο Ταμείο, όπου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να υπάρξει εκπροσώπηση του Πρώτου Βαθμού Αυτοδιοίκησης στο Δ.Σ. του Πράσινου ταμείου και να διατεθεί ποσό που ισοδυναμεί με το 10% των συνολικών πόρων του ως «πράσινη ΣΑΤΑ» για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να επισπευστεί η ψήφιση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων και η επανέκδοση του εθνικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να εκδοθεί άμεσα το νέο Προεδρικό Διάταγμα  για τις χρήσεις γης και να λυθούν όλα τα θέματα που θα επιτρέψουν τον ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών εισέρχονται σε μια νέα περίοδο συνεργασίας. Ο Π. Σκουρλέτης εξέφρασε τη πρόθεσή του να συνεργαστεί με το Πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης προκειμένου να λυθούν άμεσα μια σειρά από χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα.

Με εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, η οποίας έγινε αποδεκτή, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί Κοινής Ομάδας Έργου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στόχος της Ομάδας Έργου είναι μέχρι τον Οκτώβριο να δρομολογηθούν συγκεκριμένα θέματα που συνδέονται με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Γ. Πατούλης δήλωσε ότι αποτελεί κοινό σημείο των δύο πλευρών η παραδοχή ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο δημιουργικής συνεργασίας.

«Έκανα σαφές στον Υπουργό ότι ως δήμαρχοι έχουμε την εθνική αυτοδιοίκητη διάθεση να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης δράσεων σε επίπεδο χωροταξικό και πολεοδομικό».

«Ο προσδιορισμός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους αποτελεί μια σημαντική αφετηρία της νέας σχέσης που αναπτύσσεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στη συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Υπουγού Π. Σκουρλέτη συμμετείχε η  Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χριστίνα Μπαριτάκη, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης και η επιστημονική συνεργάτιδα της ΚΕΔΕ Τ. Λαγουδάκη.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα