Τη συνολική στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες παρουσίασε ο Α. Τζιτζικώστας στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2022

Στα έργα και τις δράσεις, αλλά και τη συνολική πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε η καινοτομία, η έρευνα και οι νέες τεχνολογίες να αποτελέσουν τον τέταρτο αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Beyond 2022 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η δεύτερη διοργάνωση της Beyond, μίας έκθεσης – σταθμό για την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, μετά και την τεράστια επιτυχία της Beyond 2021, την καθιερώνει πλέον ως κορυφαίο σύγχρονο θεσμό, για την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη συνδεσιμότητα, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τη Beyond. Η Περιφέρεια ως συνδιοργανωτής της Beyond 2022, στο πλαίσιο της έκθεσης, σχεδίασε και διοργανώνει, μια σειρά από στοχευμένες εκδηλώσεις και δράσεις, από τις επενδύσεις στην καινοτομία, μέχρι το cyber bullying και το gaming.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, που χαράχτηκε σε τρεις άξονες:
1.Πρώτος άξονας η ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση: Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής, καθώς σε ελάχιστο χρόνο ξεκινήσαμε να μετατρέπουμε την Κεντρική Μακεδονία σε e-Περιφέρεια. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, που εντάξαμε 85 ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουμε εντάξει συνολικά 200 υπηρεσίες, με τελικό στόχο το 2023 να έχει ενταχθεί το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών της λειτουργίας της Περιφέρειας, να φτάσουμε δηλαδή στο στόχο μας την πλήρη κατάργηση των γκισέ.
2.Δεύτερος άξονας η ανάπτυξη της Καινοτομίας ως τρίτου βασικού πυλώνα της οικονομίας μας: Αξιοποιούμε πόρους ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, ενώ σχεδιάζουμε να κατευθύνουμε αντίστοιχους πόρους και στη νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Αναβαθμίζουμε ψηφιακά τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα και Επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενισχύουμε τις τοπικές επιχειρήσεις που θέλουν να καινοτομήσουν, με σειρά προγραμμάτων και δράσεων, στα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά στην αυριανή εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
3.Τρίτος άξονας, που αποτελεί και το κοινό μας όραμα, η Μακεδονία του 2030: μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, μια Περιφέρεια διεθνής κόμβος καινοτομίας και νέων τεχνολογιών.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πριν από χρόνια έκανε το πρώτο βήμα με την οργανωμένη αποστολή στις ΗΠΑ και τη Silicon Valley, για τη δημιουργία συμπράξεων στο χώρο της καινοτομίας, αλλά και την παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN, τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό και διεκδικούμε τη δημιουργία μόνιμης δομής του CERN στην περιοχή μας. Επίσης, έχουμε ιδιαίτερα στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, τη Ζώνη Καινοτομίας και ταυτόχρονα στηρίζουμε τη δημιουργία του ThessIntec. Ουσιαστικά, τους καρπούς αυτής της στρατηγικής, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις όλων των φορέων αλλά και της στενής συνεργασίας με την πολιτεία και τους κορυφαίους φορείς και θεσμούς, τους βλέπουμε ήδη στον τόπο μας. Παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως μεταξύ άλλων η Pfizer, η Cisco και η Deloitte, δείχνουν την εμπιστοσύνη τους και επενδύουν στην Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας, που λειτουργούν ως καταλύτης για τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τους νέους ανθρώπους, που μένουν στον τόπο τους, αλλά και για πολλούς νέους που έφυγαν από τον τόπο μας λόγω της κρίσης και τώρα επιστρέφουν, αφού βλέπουν πλέον, νέες δυνατότητες και προοπτική. Με άλλα λόγια, το brain drain μετατρέπεται πλέον σε brain gain», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα