Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης

photo-ped-1

 

Γ. Πατούλης: «Από το Συνέδριο μας στη Θεσσαλονίκη όλοι μαζί  θα στείλουμε δυναμικό μήνυμα αποφασιστικότητας. Πάνω από κομματικές ταυτότητες,  διαμορφώνουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μας»

 

Την ανάγκη να στείλει η Αυτοδιοίκηση Α ’βαθμού ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, ενόψει και του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης στην ομιλία του κατά την έναρξη του ετήσιου Συνεδρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα.

«Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι το παρόν στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η δύναμή μας είναι η ενότητά μας αλλά και οι τεκμηριωμένες θέσεις κι απόψεις που καταθέτουμε για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας» .

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τα μέλη του Συνεδρίου για την πρώτη συνάντηση που είχε το Προεδρείο και οι Παρατάξεις της Ένωσης με το νέο Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

photo-ped-2

Συγκεκριμένα ανέφερε πως επισήμανε στη νέα ηγεσία τη σημασία να γίνει πράξη η Μεταρρύθμιση στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, για να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται.

«Από την πλευρά μας υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Ελπίζω να υπάρξει η ίδια διάθεση και από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών», τόνισε.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης σημείωσε πως στο πλαίσιο της συνάντησης ζήτησε από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να υπάρξει προτεραιότητα σε μια σειρά από ζητήματα όπως:

  1. Nα προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου –σκούπα, που προετοίμασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
  2. Θέσαμε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές διώξεις των Δημάρχων. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι θα μπορούν οι Δήμαρχοι να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντά τους , πάντα μέσα στα όρια του Νόμου.
  3. Ζητήσαμε επίσης να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας παρουσιάσει τις θέσεις της. Ξεκαθαρίσαμε στον κ. Υπουργό ότι για μας είναι κόκκινη γραμμή το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος για την εκλογή Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων , αν δεν προχωρήσει πρώτα η μεταρρύθμιση.
  4. Tην άμεση απόδοση στους Δήμους των 214 εκατ. € από τα παρακρατηθέντα του  2016, ώστε να μπορέσουν να κλείσουν οι προϋπολογισμοί της χρονιάς.

Παράλληλα με αφορμή την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου στο Συνέδριο, ο κ. Πατούλης έθεσε και το θέμα του νομοσχεδίου για τα βοσκοτόπια, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα και ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση μαζί της.

photo-ped-3

Σε αυτό το σημείο τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι «είναι αναγκαίο οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να αποφασίζουν για τον τόπο τους». Γιατί είναι εκείνες που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο τα προβλήματα του και είναι σε θέση να συμβάλλουν στη θεραπεία τους.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων και των συνθηκών για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση η οποία, όπως ανέφερε, μετατρέπεται σε παρακμή. «Αν κάποιοι δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις δεν θα μείνουμε απαθείς, θα αντιδράσουμε δυναμικά», σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού ξεκινάει ένα διάλογο στον οποίο έχουν προσκληθεί να συνεισφέρουν πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες, με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση της χώρας.

«Δίνουμε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη στο ετήσιο τακτικό μας συνέδριο.  Όλοι μαζί,  πέρα από κομματικές ταυτότητες,  διαμορφώνουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης».

Οικοδεσπότες του Συνεδρίου ήταν τα μέλη και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού Λ.Υπερήφανος ενώ παρέστησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β.Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ.Μπακογιάννης, εκπρόσωποι κομμάτων και πολλοί Δήμαρχοι.

 

Related Articles

Δ. Παπαστεργίου: Με ενεργό τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουμε πράξη το τρίπτυχο Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή δημάρχων και αιρετών ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τα Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο...

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : Η Ελλάδα μπαίνει στην ψηφιακή εποχή έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στη διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα με θέμα: «Smart...

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεση δράση

Διαδικτυακό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτική Προστασία – Προκλήσεις και Προτάσεις για την...

Get in touch

44ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Το Φυσικό Αέριο στην Δράμα

Μετά από συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ενημέρωσε ότι σύντομα αρχίζει το έργο...

Μηδενικά τέλη στην εστίαση για το 2021 από τον Δήμο Άργους Ορεστικού

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση του Δημάρχου Άργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου, για δωρεάν διάθεση κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου. Έτσι,...

Παρεμβάσεις σε περιοχές του Δήμου Καστοριάς

Το Μαυροχώρι και την Κορησό επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία στις προγραμματισμένες παρεμβάσεις που γίνονται στις συγκεκριμένες περιοχές,...

Συνάντηση Δημάρχου Πλατανιά Ι. Μαλανδράκη με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής Ν. Χανίων, Δ. Βιριράκη

Συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ Ιωάννης Μαλανδράκης, με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής κ Δημήτρη Βιριράκη, παρουσία και της Προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του...

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020: Στους τρεις φιναλίστ, ο Δήμος Νέας Προποντίδας, στην κατηγορία των πόλεων μέχρι 100.000 πληθυσμό.

Ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ε.Ε., την Δευτέρα 22/3/2021 οι τρεις (3) πόλεις που επιλέχτηκαν και είναι finalist για τα βραβεία AWARD 2020/ EUROPEAN MOBILITY...