Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης

photo-ped-1

 

Γ. Πατούλης: «Από το Συνέδριο μας στη Θεσσαλονίκη όλοι μαζί  θα στείλουμε δυναμικό μήνυμα αποφασιστικότητας. Πάνω από κομματικές ταυτότητες,  διαμορφώνουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μας»

 

Την ανάγκη να στείλει η Αυτοδιοίκηση Α ’βαθμού ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, ενόψει και του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης στην ομιλία του κατά την έναρξη του ετήσιου Συνεδρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα.

«Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι το παρόν στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η δύναμή μας είναι η ενότητά μας αλλά και οι τεκμηριωμένες θέσεις κι απόψεις που καταθέτουμε για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας» .

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τα μέλη του Συνεδρίου για την πρώτη συνάντηση που είχε το Προεδρείο και οι Παρατάξεις της Ένωσης με το νέο Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

photo-ped-2

Συγκεκριμένα ανέφερε πως επισήμανε στη νέα ηγεσία τη σημασία να γίνει πράξη η Μεταρρύθμιση στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, για να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται.

«Από την πλευρά μας υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Ελπίζω να υπάρξει η ίδια διάθεση και από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών», τόνισε.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης σημείωσε πως στο πλαίσιο της συνάντησης ζήτησε από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να υπάρξει προτεραιότητα σε μια σειρά από ζητήματα όπως:

  1. Nα προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου –σκούπα, που προετοίμασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
  2. Θέσαμε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές διώξεις των Δημάρχων. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι θα μπορούν οι Δήμαρχοι να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντά τους , πάντα μέσα στα όρια του Νόμου.
  3. Ζητήσαμε επίσης να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας παρουσιάσει τις θέσεις της. Ξεκαθαρίσαμε στον κ. Υπουργό ότι για μας είναι κόκκινη γραμμή το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος για την εκλογή Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων , αν δεν προχωρήσει πρώτα η μεταρρύθμιση.
  4. Tην άμεση απόδοση στους Δήμους των 214 εκατ. € από τα παρακρατηθέντα του  2016, ώστε να μπορέσουν να κλείσουν οι προϋπολογισμοί της χρονιάς.

Παράλληλα με αφορμή την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου στο Συνέδριο, ο κ. Πατούλης έθεσε και το θέμα του νομοσχεδίου για τα βοσκοτόπια, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα και ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση μαζί της.

photo-ped-3

Σε αυτό το σημείο τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι «είναι αναγκαίο οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να αποφασίζουν για τον τόπο τους». Γιατί είναι εκείνες που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο τα προβλήματα του και είναι σε θέση να συμβάλλουν στη θεραπεία τους.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων και των συνθηκών για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση η οποία, όπως ανέφερε, μετατρέπεται σε παρακμή. «Αν κάποιοι δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις δεν θα μείνουμε απαθείς, θα αντιδράσουμε δυναμικά», σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού ξεκινάει ένα διάλογο στον οποίο έχουν προσκληθεί να συνεισφέρουν πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες, με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση της χώρας.

«Δίνουμε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη στο ετήσιο τακτικό μας συνέδριο.  Όλοι μαζί,  πέρα από κομματικές ταυτότητες,  διαμορφώνουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης».

Οικοδεσπότες του Συνεδρίου ήταν τα μέλη και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού Λ.Υπερήφανος ενώ παρέστησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β.Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ.Μπακογιάννης, εκπρόσωποι κομμάτων και πολλοί Δήμαρχοι.

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα