Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος του Κογκρέσου κ. J. C. Frecon – Συνάντηση του Προέδρου της Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο κ. J. C. Frecon και τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή

VAR_3826VAR_3948

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ : μαζί με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος

Την πρόθεση του Πρώτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με τα όργανα την Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για μια ουσιαστική Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο των επαφών που είχε με τον Πρόεδρο και τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Γ. Πατούλης, τόσο κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όπου πραγματοποίησε ομιλία ο Πρόεδρος Jean -Claude Frecon, όσο και κατά τη κοινή συνάντηση τους με τον Υπουργό Π. Κουρουμπλή, υπογράμμισε ότι οι δήμοι θα επιδιώξουν τη συνεργασία με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα με «κεντρικό στόχο η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας να κατακτήσει το ρόλο και τη θέση που έχει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εν τω μεταξύ ο Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Jean – Claude Frecon, σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Όπως επισήμανε, «στο πρόσωπο του Jean – Claude Frecon και των μελών της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου βρήκαμε ευήκοα ώτα για τα προβλήματα που αφορούν στην προσφυγική κρίση και στον ρόλο που οφείλει να έχει γενικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά της προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά και συντονισμένα το προσφυγικό ζήτημα.

Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής τόνισε ότι εκτός από κάποια πρότυπα, υπάρχουν και άλλα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Για το λόγο αυτό, σημείωσε απαιτείται καθορισμός του ελεγκτικού ρόλου όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία διαχείρισης του προσφυγικού.

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στην απουσία εθνικού σχεδιασμού και στο  γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να συμβάλλει στη διαχείριση της κρίσης χωρίς να μετέχει στα συλλογικά όργανα αποφάσεων.

JeanClaude Frecon: Η μοίρα της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητα της Ευρώπης να αναλάβει τις ευθύνες της – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κομμάτι της λύσης     

Ως ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Jean -Claude Frecon, το γεγονός ότι προκλήθηκε και συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Ο κος Frecon αφού εξήρε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε ότι «η μοίρα της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητα της Ευρώπης να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να βρεθεί μια συνολική λύση στο προσφυγικό πρόβλημα».

Δεν ήρθα μόνο να σας εκφράσω την αλληλεγγύη μου, υπογράμμισε ο κος Frecon, αλλά και για να δεσμευθώ ενώπιον σας ότι το Κογκρέσο θα διαθέσει όλα τα μέσα που έχει προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών και όλων των αυτοδιοικητικών οργάνων της Ευρώπης και να ελαφρυνθεί το βάρος που δέχεται η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, από τις χώρες άμεσης υποδοχής προσφύγων όπως η Ελλάδα».

Στόχος δεν είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ένα τεράστιο καταυλισμό προσφύγων. Στόχος είναι να βρεθεί μια συνολική λύση ευρωπαϊκό επίπεδο και να περιοριστούν τα ξενοφοβικά φαινόμενα.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κομμάτι της λύσης» επισήμανε ο Πρόεδρος του Κογκρέσου  και συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνη να βρει τολμηρές πολιτικές  λύσεις».

Όπως έκανε γνωστό ο κος Frecon, το επόμενο διάστημα το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πραγματοποιήσει μια ειδική συνεδρίαση στη Σάμο προκειμένου τα μέλη του να ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα που αφορούν στους πρόσφυγες.

Ο Πρόεδρος του Κογκρέσου απένειμε τιμητικό μετάλλιο για την προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκ μέρους του Δ.Σ. απένειμε στον κο  Frecon τιμητική πλακέτα με την επισήμανση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παλεύει μέχρι να κάνει το όραμα της πράξη.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου και ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, καθώς και μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο.

 

VAR_3753

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο κ. J. Frecon και τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή

Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στην Ελλάδα ο Πρόεδρος Jean -Claude Frecon και τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφθηκαν μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη, τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π.Κουρουμπλή.

Κατά τη συνάντηση, με βασικό αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα, τα μέλη της αντιπροσωπείας διατύπωσαν στον υπουργό την επίσημη θέση του Κογκρέσου, πως αποτελεσματικές λύσεις θα έρθουν μόνο αν υπάρξει ισόρροπος καταμερισμός του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνηγόρησε στην άποψη πως πρέπει οι τοπικές αρχές να έχουν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος και επισήμανε πως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να έχουν κοινή στόχευση και προσανατολισμό στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Κογκρέσου έθεσε στον υπουργό και το θέμα της Έκθεσης – Σύστασης 375(215) της ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί ότι στην Έκθεση επισημαίνονται παθογένειες και προβλήματα που αφορούν στην άσκηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία η ΚΕΔΕ έγκαιρα έχει επισημάνει και καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Μεταξύ άλλων εκφράζεται  ανησυχία για την μη υλοποίηση της βασικής αρχής της εγγύτητας, για τη μη δημοσιονομική αυτονομία των τοπικών αρχών, για την έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων, για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις τοπικές αρχές χωρίς την απόδοση των ανάλογων κονδυλίων και για την ανυπαρξία θεσμοθετημένων διαδικασιών συντονισμού και διαβούλευσης μεταξύ κράτους, περιφερειών και δήμων.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη βούληση της ΚΕΔΕ να συμβάλλει στη διαδικασία συμμόρφωσης της ελληνικής πλευράς με τις προτάσεις του συμπεριλαμβάνονται στην Έκθεση -Σύστασης 375(215) της ολομέλειας του Κογκρέσου.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής επιφυλάχθηκε να μελετήσει και να εξετάσει τη σχετική έκθεση του Κογκρέσου.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα