Συνομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες

Γ. Πατούλης: «Η προσφυγική κρίση απαιτεί εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή επαγρύπνηση. Μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των χωρών-μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα»

 

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών στην οποία είναι μέλος, είχε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνομιλία με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλο.

 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα τα προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, εξαιτίας της αυξημένης ροής των προσφύγων.

 

Ο κ. Πατούλης επισήμανε στον κ. Αβραμόπουλο ότι η απουσία ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, δυσχεραίνει την καθημερινότητα των προσφύγων ενώ έχει σημαντικές συνέπειες και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα τον ενημέρωσε για τη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας πως οι Δήμοι από την πρώτη στιγμή έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση του, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση του θέματος.

 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος εξήρε τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε πως η ΚΕΔΕ αποτελεί μία «σταθερά» στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

 

Με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Μετανάστευση κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο είχαμε μία πολύ χρήσιμη και γόνιμη συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αλλά και τις προκλήσεις που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε.

Η προσφυγική κρίση απαιτεί εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή επαγρύπνηση. Πρωτίστως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του κεντρικού Κράτους και των Δήμων, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εστιάζονται κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα και παράλληλα να διασφαλιστεί ότι οι Ελληνικές πόλεις «θα γίνουν φιλόξενες για τους πρόσφυγες, χωρίς να καταστούν αφιλόξενες για τους κατοίκους τους».

Οι νησιωτικοί ακριτικοί δήμοι της χώρας μας, είπε, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Λέρος, η Ρόδος, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές υποδοχής, φιλοξενίας και καταγραφής, υποχρεώθηκαν να σηκώσουν το πελώριο βάρος της πρώτης υποδοχής ενός τεράστιου αριθμού προσφύγων, που ξεπερνούσε κατά 1000% τον αριθμό του πληθυσμού των νησιών αυτών.

Ωστόσο απαιτείται παράλληλα και ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση απειλείται η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτή των ανοικτών συνόρων.

Η στράτευση των Αυτοδιοικητικών Οργανισμών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες και θα διαφυλάξει τη σταθερότητά τους, η οποία σήμερα απειλείται από την έξαρση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, που απειλούν πέρα από την κοινωνική γαλήνη, τον ίδιο το χαρακτήρα της ανοικτής ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των χωρών-μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα αλλά και να διαχειρισθούμε έγκαιρα, απρόβλεπτες καταστάσεις».

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα