Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη και των Δημάρχων Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κω και Λέρου για το προσφυγικό ζήτημα

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπερκομματικά στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Είμαστε Εθνική Ελλάδος και στόχος μας είναι να αναλάβουν αυτοί που πρέπει τις ευθύνες τους»

 

Κοινή διακήρυξη των Δημάρχων πέντε νησιωτικών Δήμων

 

Το μήνυμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με Δημάρχους πέντε νησιωτικών Δήμων.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Χίου Μ.Βουρνούς, Λέσβου Σ.Γαληνός, Κω Γ.Κυρίτσης και Λέρου Μ. Κόλιας.

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε και ενόψει της σημερινής συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό, όπου αναμένεται να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να τον ενημερώσουν για τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει αλλά και τις προτάσεις τους προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για το ζήτημα.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως οι Δήμοι έκαναν το καθήκον τους σηκώνοντας στις πλάτες τους το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση όπως είναι η διαδικασία επαναπροώθησης του προσφυγικού πληθυσμού, οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ο ρόλος των ΜΚΟ στη διαχείριση του ζητήματος αλλά και η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάστηκαν από την προσφυγική κρίση.

«Σήμερα καταθέτουμε την αγωνία μας για τις σοβαρές επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος κυρίως στους νησιωτικούς Δήμους, Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπερκομματικά. Είμαστε Εθνική Ελλάδος και στόχος μας είναι να αναλάβουν αυτοί που πρέπει τις ευθύνες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την εισήγηση του.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου οι πέντε Δήμαρχοι υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εστιάζοντας κυρίως:

  • Στην αποσυμφόρηση των νησιών από το μεγάλο αριθμό προσφύγων
  • Στις περαιτέρω διευκρινίσεις που πρέπει να γίνουν στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία
  • Στις πολιτικές που πρέπει να δρομολογηθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών που δοκιμάζονται
  • Στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου
  • Στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
  • Σε θέματα ασφάλειας των νησιών εξαιτίας της γειτνίασής τους με την Τουρκία
  • Στην επαναπροώθηση των προσφύγων

Ειδικότερα, οι Δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου όπου έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν προσωρινά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με κοινή τους πρωτοβουλία  προσδιόρισαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους στα εξής:

  • Άμεση αποσυμφόρηση ​των νησιών από τους συσσωρευμένους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αποκλεισμένοι στα νησιά μας.
  • Ανθρώπινες συνθήκες​ για όλους όσους διαμένουν στα νησιά μας.
  • Καταγγέλλουν την θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των ανθρώπων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
  • Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγγυήσεις για την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του (θεσμικών εργαλείων, ανθρώπινων πόρων, οικονομικών μέσων).
  • Διαμόρφωση ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα