Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αν.Θεοτοκάτου για τους συμβασιούχους της καθαριότητας στους Δήμους

Γ. Πατούλης: « Ούτε ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα των Δήμων να μείνει απλήρωτος. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις που θα διευκολύνουν τόσο τους Δήμους όσο και το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να σταματήσει η ομηρεία των εργαζομένων»

 

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη διαδικασία πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα στους Δήμους εξαιτίας της αυτοδίκαιης παράτασης των 8μηνων συμβάσεών τους μέχρι τις 31.12.2017 με νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης, εξέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αν. Θεοτοκάτου, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης και ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Π. Ζυγούρης.

 

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η επίμαχη νομοθετική διάταξη έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στους προϋπολογισμούς των Δήμων όσο και στη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία κρίθηκε μη νόμιμη και αντισυνταγματική η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, καθώς μετά την κάλυψη εποχικών αναγκών, κατά το πρώτο 8μηνο της σύμβασης τους, καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

Όπως ανέφερε, οι κατά τόπον Επίτροποι, συμμορφούμενοι στη συγκεκριμένη νομολογία, αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία.

«Καταθέτουμε την αγωνία μας γιατί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που εμπίπτουν στις ανωτέρω διατάξεις κινδυνεύουν να μείνουν για μακρύ χρονικό διάστημα απλήρωτοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην κα Θεοτοκάτου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχει προκύψει μεγάλο ζήτημα και για τα οικονομικά των δήμων με δεδομένο ότι κάποιοι δήμοι, πριν τη νομοθέτηση περί αυτοδίκαιης παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, ξεκίνησαν διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς δεν επιτρέπεται πλέον στους δήμους να απασχολούν τους συγκεκριμένους συμβασιούχους πέραν των 24 μηνών. Με τις συνεχείς παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων όμως, την 31/12/2016 σε πολλούς δήμους οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν συνολικό χρονικό διάστημα 24 μηνών διότι δεν είχαν προχωρήσει κάποιοι δήμοι σε διαδικασίες πρόσληψης νέων συμβασιούχων, με κίνδυνο να μην είναι δυνατή περαιτέρω ανανέωση των συμβάσεων αυτών.

Από την πλευρά της η κα Θεοτοκάτου συμμερίστηκε την αγωνία και τον προβληματισμό του Προέδρου της ΚΕΔΕ επί των δυσκολιών που απορρέουν από τη συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Σε συνέχεια της πολύ γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημέρωσα την κα Θεοτοκάτου για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι με τη διαδικασία πληρωμής των συμβασιούχων καθαριότητας, μετά την παράταση των συμβάσεων τους. Εμείς παραμένουμε στο πλευρό των εργαζομένων και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μείνει ούτε ένας απλήρωτος.

Θα περιμένουμε να δούμε πως θα δράσουν οι Επίτροποι και αν θα υπογράψουν τελικά τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ωστόσο καλούμε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις που θα διευκολύνουν τόσο τους Δήμους όσο και το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να σταματήσει η ομηρεία των εργαζομένων».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα