Συνέδριο για την εκπαίδευση στελεχών της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της πρόληψης αποβλήτων Γ.Πατούλης-Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Είναι σημαντικό να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να αλλάξουν τα πρότυπα διαχείρισης των απορριμμάτων»

photo ebea 2

Είναι αναγκαίο να υπάρξει μία κοινή συστράτευση στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων.

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης χαιρετίζοντας το συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS- Training)LAWPRET, που διοργανώθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, με  κεντρικό σύνθημα «Η Πρόληψη Αποβλήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ξεκινά».

Το Συνέδριο υλοποιήθηκε με στόχο να παράσχει στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβενία την απαραίτητη τεχνογνωσία και κατάρτιση για την εκπόνηση Σχεδίων και Δράσεων Πρόληψης Αποβλήτων στους δήμους.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Αποκεντρωμένη Διαχείριση, τη διαλογή στη πηγή και πρωτίστως τη πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων αλλά και τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία και πρόσθεσε πως αυτούς τους στόχους καλείται να υπηρετήσει και να πετύχει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση μέσα από τη λειτουργία της και τις αρμοδιότητές της σε όλο το φάσμα της διαχείρισης των ΑΣΑ από την αποκομιδή, τη διαλογή, την ανάκτηση και ανακύκλωση ως τη τελική διάθεση.

photo ebea 3

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕ υπογράμμισε πως «η νέα στοχοθεσία οδηγεί σε ανατροπή του ισοζυγίου στη διαχείριση, δίνοντας έμφαση στην μείωση παραγωγής αποβλήτων, στην ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση με αντίστοιχη σημαντική μείωση των προς επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων», επισημαίνοντας πως ο κύκλος «ανακύκλωση-επανάχρηση-κομποστοποίηση-υπόλειμμα» θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε επίπεδο δήμου ή νομού, μέσα από την υποχρεωτική για τους δήμους σύνταξη και εφαρμογή των τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης, η οποία θεσμοθετήθηκε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, ο Δήμος και η τοπική κοινωνία, θα εισπράττουν τα οικονομικά οφέλη από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους διαχείρισης και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες με διάφορες μορφές επιδότησης με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών».

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη συστημική προσέγγιση, με τη δημιουργία κατάλληλων δεικτών και περιγραφών που θα αποτυπώνουν το σύνολο των ροών υλικών και των πρακτικών διαχείρισης και θα συνδυάζουν:

  • Τις ροές πρώτων υλών, δευτερογενών υλικών και στερεών αποβλήτων
  • Το σύνολο των φάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων
  • Τους εμπλεκόμενους σε κάθε στάδιο λήψης αποφάσεων
  • Την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τοπική οικονομία καθώς και την τοπική κοινωνία

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά : «Με δεδομένη την ανάγκη στροφής προς την κυκλική οικονομία, η εισαγωγή συστημάτων Pay as you Throw γίνεται σταδιακά κυρίαρχο ρεύμα στην ΕΕ, εφόσον συνδέεται με σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς των δημοτών».

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα