Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ.Πατούλη με το Προεδρείο του Συλλόγου Ιατρών για τα πολυιατρεία του Δήμου Αθηναίων

photo-9-10

 

Γ. Πατούλης: « Ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των δημοτικών πολυϊατρείων της Αθήνας. Είναι καθήκον μας απέναντι στους πολίτες»

Οι συνθήκες λειτουργίας των ιατρείων του Δήμου Αθηναίων ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με το Προεδρείο του Συλλόγου Ιατρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στον ΙΣΑ.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης έλαβε μία συνολική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα ιατρεία και ενημερώθηκε για τα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι ιατροί, με τα βασικότερα να είναι τα εξής:

1) Έλλειψη  πιστοποίησης των ιατρείων , και ανυπαρξία κανονισμού λειτουργίας και  αποσαφήνιση των παρεχομένων   υπηρεσιών  όπως ισχύει σε όλες τις δομές ΠΦΥ.

2) Σοβαρές ελλείψεις ειδών καθαριότητος και αντισηψίας.

3) Απουσία ιατρικών υλικών και μέσων εξέτασης των ασθενών (ιατρικά υποσέντονα, επιστόμια, πετσέτες ,μιας χρήσης και άλλα αναλώσιμα).

4) Απουσία φαρμάκων απαραίτητων για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων. Πολλά από αυτά είναι ληγμένα, (σύριγγες αναισθητικά φάρμακα, κολποσκόπια ,βελόνες, υποχρεώνοντας μας ενίοτε  να προβούμε εμείς στην αγορά  τους, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ασθενείς.

5) Αδυναμία ή αδιαφορία  για αποκατάσταση, ή αντικατάσταση οποιουδήποτε μηχανήματος εξαρτήματος αυτού. Πολλά εξ’ αυτών επισκευάζονται με έξοδα των ιατρών.

6) Απουσία ασφάλισης ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (οι ιατρικές πράξεις γίνονται με αποκλειστική ευθύνη των ιατρών).

7) Απουσία επιστημονικού υπευθύνου, ή προϊσταμένου Ιατρού η Οδοντιάτρου,

8) Αδυναμία της προϊστάμενης αρχής για επίλυση προβλημάτων  ιατρικής φύσεως.

Όλα τα ανωτέρω καθιστούν τις συνθήκες εργασίας επικίνδυνες για την δημόσια υγεία,  και την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Αντί λοιπόν η Διοίκηση να εστιάσει στην προσπάθειας επίλυσης των ανωτέρω καίριων προβλημάτων, αναλώνεται σε άστοχες πρακτικές, (δίδοντας εντολή  επί παραδείγματι να σχιστούν  δελτία παρουσιών με υπογραφές ιατρών ), και προσπαθεί να πρωτοτυπήσει πανελλαδικώς και παγκοσμίως ίσως, στην καθιέρωση, ηλεκτρονικής σήμανσης πιστοποίησης των ιατρών στην εργασία τους (ενώ μέχρι τώρα πιστοποιείται με υπογραφή σε παρουσιολόγιο) και την επιβολή 8ωρης αντί της 7ωρης παρουσίας στα ιατρεία, όπως ισχύει νομοθετικά  στις δύο μεγαλύτερες δομές Υγείας της χώρας, ΕΣΥ και ΠΕΔΥΥ για τους ιατρούς.

 Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ εξέφρασε τη συμπαράσταση και τη στήριξη του στους ιατρούς του Δήμου Αθηναίων οι οποίοι, όπως ανέφερε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες στηρίζουν τις υγειονομικές δομές του Δήμου.

Παράλληλα τόνισε τα εξής: « Τα προβλήματα στη λειτουργία των ιατρείων του Δήμου Αθηναίων είναι σοβαρά και δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. Με την υγεία των πολιτών δεν παίζουμε.

Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων με αιχμή την έλλειψη προσωπικού αλλά και των υγειονομικών υλικών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των ιατρείων.

Ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αποδείξει έμπρακτα πως είναι στο πλευρό τόσο των ιατρών, των εργαζομένων και των εθελοντών που απασχολούνται στα δημοτικά ιατρεία, όσο και των πολιτών που δικαιούνται και τους αξίζει η ελεύθερη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον τομέα της υγείας.

Με δεδομένα την αύξηση της προσέλευσης των πολιτών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και της μεταναστευτικής πολιτικής, είναι αναγκαίο να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις, και να μην γίνονται οι ιατροί δέκτες απρόκλητων επιθέσεων από την προϊστάμενη αρχή τους».

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα