Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη για τα οικονομικά των δήμων και την μεταναστευτική – προσφυγική κρίση

theodorakis_171215Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, στο πλαίσιο των συναντήσεων που αποφασίστηκαν να πραγματοποιηθούν με τους αρχηγούς των κομμάτων από την τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με αντικείμενο την ενημέρωσή τους για την οικονομική κατάσταση των δήμων. Παράλληλα  ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη για τη θέση της ΚΕΔΕ σε ότι αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.  

Σε ότι αφορά στα οικονομικά ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας, αφενός μετά τις συνεχείς περικοπές πόρων που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια. Αφετέρου, τις δεκάδες νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει, αλλά και τη μείωση του προσωπικού τους. Παράλληλα ανέπτυξε τα αιτήματα της ΚΕΔΕ με κεντρικότερο το να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης και την απόδοση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία πόρων.

Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει  να υπάρξει πρόνοια ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους με την προώθηση μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης, με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.

«Σημαντικό, τόνισε ο κ. Πατούλης, για επιστροφή της Αυτοδιοίκησης στην κανονικότητα αλλά και για διασφάλιση της δυνατότητάς της να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών  και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας είναι η άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα δήμων, ύψους 2 δις ευρώ, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αυτοδιοίκησης μέσα από τη συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο σχέδιο Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10%, καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας απαιτεί ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης  και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον με σταθερή χρηματοδότηση».

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη για τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης για συγκρότηση Επιτροπής στην οποία θα ζητηθεί να συμμετέχει σε αυτήν και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Καταλήξαμε σε αυτήν την αναγκαία απόφαση, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση κάποιο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για αυτό το κρίσιμο ζήτημα, ενώ καθημερινά αιφνιδιαζόμαστε με προσωρινές και πρόσκαιρες αποφάσεις της. Στόχος μας είναι να καταθέσουμε σύντομα μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά στην εξασφάλιση των ευρωπαϊκών πόρων και της διαχείρισής τους σε ότι αφορά στους Δήμους, στην κατανομή των δομών φιλοξενίας και στη διαχείρισή τους. Επανειλημμένα, ως Αυτοδιοίκηση έχουμε εμπράκτως αποδείξει ότι οι μπορεί και πρέπει να γίνουν σημαντικός «κρίκος» στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους» .

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα