Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με το Προεδρείο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων

14615617_355296828137243_7674330075548830736_o

Γ. Πατούλης: «Είναι αδιανόητο μία χώρα, μέλος της Ε.Ε, όπως είναι η Ελλάδα να μην μπορεί να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό και να τους αναγκάζει να ζουν σε «αφιλόξενες» πόλεις»

 

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με κινητική αναπηρία αλλά και τα διαχρονικά τους αιτήματα με στόχο την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας, ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με το Προεδρείο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α).

Από πλευράς της Ε.Ο.Κ.Α, στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος Μ. Κορωναίος, ο Γ. Γραμματέας Χ. Γερώνυμος και το μέλος του Δ.Σ και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Κ. Θεοδωρακάκη.

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας ενημέρωσαν τον κ. Πατούλη για τα ζητήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, με αιχμή την προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, επικαλούμενοι το άρθρο 21 του Συντάγματος μας και το σχετικό άρθρο 9 (προσβασιμότητα) της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, το οποίο έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.

Ειδικότερα έθεσαν το θέμα της προσβασιμότητας σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες ράμπες που υπάρχουν στις εισόδους τους είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες. Παράλληλα υπογράμμισαν τη σημασία της συντήρησης, επισκευής και τροποποίησης πεζοδρομίων καθώς και της τοποθέτησης αντιολισθητικών ταπήτων, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής εκπροσώπων της Ε.Ο.Κ.Α στο στάδιο της μελέτης ανάλογων κατασκευών, προκειμένου να αποφεύγονται ακούσια λάθη.

Επιπρόσθετα, ανέφεραν πως είναι απαραίτητη η αύξηση των θέσεων στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων καθώς και πως είναι υποχρεωτική η ύπαρξη τέτοιων θέσεων στάθμευσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ επισήμαναν και τη σημασία υποχρεωτικής ύπαρξης αναπηρικών WC σε κοινόχρηστους χώρους.

Σε ότι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μέλη του Προεδρείου τόνισαν στον κ. Πατούλη την ανάγκη να μη δίνεται άδεια λειτουργίας σε καταστήματα, αν αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας, ενώ έθεσαν και το θέμα της απαλλαγής των ατόμων με αναπηρία από τα δημοτικά τέλη.

Τέλος αναφέρθηκαν και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στα άτομα με κινητική αναπηρία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, προκειμένου να μη νιώθουν τα άτομα αυτά ότι βρίσκονται στο περιθώριο.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για διαχρονικές παθογένειες που δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και οι οποίες, όπως ανέφερε, πηγάζουν τόσο από τη διασπορά αρμοδιοτήτων όσο και από το γεγονός ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές αρχές να διαχειριστούν τα του οίκου τους. Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη καταγραφής όλων των δημόσιων κτιρίων που διαπιστώνονται προβλήματα προσβασιμότητας και υπογράμμισε πως πολλές από τις αρρυθμίες, όπως η παράνομη στάθμευση σε θέσεις για αναπήρους, θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε δημοτική αστυνομία.

 

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Τα ζητήματα που μου έθεσαν τα μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων είναι σοβαρά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, χωρίς χρονοτριβές. Είναι αδιανόητο μία χώρα, μέλος της Ε.Ε, όπως είναι η Ελλάδα να μην μπορεί να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό και να τους αναγκάζει να ζουν σε «αφιλόξενες» πόλεις.

Επιβάλλεται να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, μέσω των περιφερειακών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει πως έχει τη βούληση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία και να διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Πρέπει όμως να της δοθούν και οι σχετικές αρμοδιότητες προκειμένου οι τοπικές αρχές να αποφασίζουν για τον τόπο τους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Η ΚΕΔΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο επικείμενο τακτικό μας Συνέδριο που θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα ενσωματώσουμε μία θεματική ενότητα για τα ζητήματα προσβασιμότητάς τους. Θα συνεργαστούμε και από κοινού θα διεκδικήσουμε μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες».

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα