Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τη Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά -Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Είναι ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις για να μην καταρρεύσουν οι δήμοι – Είχαμε ένα γόνιμο διάλογο με τη Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά

patoulis gennimata3Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, το πολυνομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΣΔΑ και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Φ. Γεννηματά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο  Γ. Πατούλης, κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, ενώ υπογράμμισε ότι η παρατεταμένη κρίση που πλήττει τη χώρα μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο συνεχίζει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων της χώρας.

«Οι δήμοι αγωνίζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και με τεράστιες περικοπές πόρων να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι  οι «οικονομικές περικοπές σε συνδυασμό με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, έχουν ως συνέπεια οι δήμοι της χώρας να απειλούνται με κατάρρευση».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  συμπλήρωσε:  «Θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη να συναντηθούμε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου προκειμένου να αναπτυχθεί ένας διάλογος μέσα από τον οποίο θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να επιτευχθούν συγκεκριμένες νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευση της αυτοδιοίκησης».

Στη συνέχεια έγινε αναφορά για τα έργα ΕΣΠΑ, το ρόλο που απαιτείται να έχει η αυτοδιοίκηση σε αναπτυξιακό επίπεδο, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη εμπρόθεσμης καταβολής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, καθώς και η ομαλή λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί από το ΥΠΕΣΔΑ, σημειώθηκε ότι αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρατηρήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι και οι παρατηρήσεις  που θα κάνει το κουαρτέτο.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τη διάθεση να υπάρξει συνεργασία με την ΚΕΔΕ, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα τα οποία θα πρέπει να υποστηριχθούν. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υποβαθμίζει συνειδητά τους ΟΤΑ. Φοβούνται και υπονομεύουν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Το απέδειξαν και πρόσφατα με τις μειώσεις των κονδυλίων για τις Κοινωνικές παροχές των ΟΤΑ».

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση πήραν μέρος στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ασχολούνται με τον τομέα της Αυτοδιοίκησης (Γ. Κουτσούκος, Π. Κουκουλόπουλος, Κ. Ασκούνης, Τ. Αντωνίου, Γ. Ιωαννίδης και Γ. Κουμεντάκος), ενώ στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, εκτός από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκητο Κίνημα Α. Κοιμήσης, ο επικεφαλής της παράταξης  της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας  Δ. Μπίρμπας και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Β. Πάνου.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα