Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο  Γ. Πατούλη, με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη

foto-2-ypesΓ. Πατούλης: Εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης υπάρχει διάθεση συνεργασίας για εθνικούς λόγους. Ελπίζω να υπάρξει η ίδια διάθεση και από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών

Την πρώτη, διερευνητικού χαρακτήρα και εφόλης της ύλης συνάντηση είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον γενικό γραμματέα Κ. Πουλάκη.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη εκτός από τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, από τον α΄ αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, τον β΄ αντιπρόεδρο Γ. Καραγιάννη και τους επικεφαλής των παρατάξεων Α. Κοιμήση, Γ. Ιωακειμίδη και Δ.Μπίρμπα καθώς και από τον γενικό διευθυντή της ΚΕΔΕ Ευ. Πάνου, έθεσε  προς συζήτηση σειρά ζητημάτων  που αποτελούν  προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα:

  • Ζητήθηκε  να προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  , το οποίο προετοίμασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα και επείγοντα θέματα, που αφορούν στη λειτουργία των δήμων.
  • Ζητήθηκε να αποδοθεί άμεσα και πάντως μέσα στο 2016  η τελευταία δόση των παρακρατηθέντων πρώτης γενιάς ύψους 214 εκ. ευρώ. Τόνισαν δε ότι για το 2017, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των δήμων, σε αντικατάσταση της «ένεσης των παρακρατηθέντων». Μέχρι δε να εξεταστεί η απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, να εξευρεθεί τρόπος  ώστε το 2017 να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων,  διασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι η χρηματοδότησή τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2016.
  • Τέθηκε το θέμα της παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας ζητώντας είτε την επανεξέταση της πρόσφατης ρύθμισης, εισάγοντας το δυνητικό χαρακτήρα της εφαρμογής της από τους δήμους, είτε να εξευρεθεί λύση για το κόστος εφαρμογής της, εκτός των δημοτικών προϋπολογισμών.
  • Ζητήθηκε η άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού  στους δήμους με την άμεση έναρξη της διαδικασίας της εθελοντικής κινητικότητας πλεονάζοντος προσωπικού, με προτεραιότητα στους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους.
  • Τέθηκε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές διώξεις των δημάρχων, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου  να διασφαλίσει ότι θα μπορούν οι δήμαρχοι να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντά τους , στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου.
  • Ζητήθηκε να διαμορφωθεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020» και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει οι Διαχειριστικές Αρχές Τομεακών  και Περιφερειακών Προγραμμάτων να προβλέψουν συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και δράσεων για τους δήμους.
  • Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη, ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο διάλογος, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, τη διεύρυνση της συμμετοχής τους στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μεγάλο αυτό θέμα θα κατατεθούν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 1-3 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, απαντώντας στα ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ διευκρίνισε πως σ΄ ότι αφορά στο πολυνομοσχέδιο θα «χτενιστεί», τονίζοντας ότι τα επείγοντα λειτουργικά  ζητήματα που αντιμετωπίζονται από τις διατάξεις του, όσο γίνεται πιο σύντομα θα προωθηθούν προς ψήφιση. Για το ζήτημα των παρακρατηθέντων ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ότι η τελευταία δόση, ύψους  214 εκατ. ευρώ,  θα αποδοθεί στους δήμους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τις  παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι  δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να την πάρει πίσω, αντιθέτως κατευθύνεται προς το να βρεθούν λειτουργικές λύσεις.

Για την αλλαγή του «Καλλικράτη» το χαρακτήρισε κορυφαίο θέμα και ότι στόχος είναι μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που να λειτουργεί προωθητικά για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας τις αρμοδιότητες και το ρόλο των δήμων.

Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Πουλάκης ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί παράταση 2 έως 3 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής για την αλλαγή του «Καλλικράτη».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε:

Σήμερα είχαμε την πρώτη διερευνητική συνάντηση με τον νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και του θέσαμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους και τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Εκ μέρους μας δηλώσαμε την πρόθεση και τη διάθεσή μας να υπάρξει συνεργασία, μεταξύ ημών και του «υπουργείου της Αυτοδιοίκησης», ζητώντας διάλογο για όλα τα θέματα που μας αφορούν αλλά και τη συμβολή του υπουργείου στο να μην αιφνιδιάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποφάσεις, ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες άλλων υπουργείων που πολλές φορές δυσκολεύουν ή ακυρώνουν το ρόλο  μας.

Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης υπογραμμίσαμε ότι για να γίνει πράξη,  για να στηρίξουμε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται , για να υπάρξει τοπική και εθνική ανάπτυξη, πρέπει κεντρική κυβέρνηση και δήμοι να συνεργαστούν.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ υπάρχει διάθεση για συνεργασία, όχι από αδυναμία αλλά για εθνικούς λόγους.  Ελπίζω να υπάρξει η ίδια διάθεση και από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που αν δεν γίνει εμπράκτως τότε θα πάμε στο επόμενο στάδιο της δράσης και της αντίδρασης».

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα