Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς κομματικές γραμμές -Κοινή η θέση ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ ότι θα πρέπει να δοθεί και στην Αττική η αρμοδιότητα διαχείρισης των στερών αποβλήτων στους δήμους –Αναμένουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες από το ΥΠΕΣΔΑ -Δεν πήραμε απαντήσεις ως προς τι η βιασύνη της κας Δούρου να λάβει αποφάσεις εν μέσω καλοκαιριού για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων

ΠΕΔΑ3353Στην αναγκαιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού να λειτουργεί χωρίς κομματικές γραμμές και τα αρμόδια όργανά της να λαμβάνουν ξεκάθαρες θέσεις, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Αττικής.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι κανείς δεν έχει πάρει λευκή επιταγή για να διαχειρίζεται θέματα που αφορούν στην υγεία και στο Περιβάλλον και συμπλήρωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι επιχειρήθηκε να περάσουν αποφάσεις που αφορούν τόσο σημαντικά ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη από κηδεμόνες, ούτε από κάποιους που θα της τραβούν το αυτί. «Χωρίς ταυτότητες πρέπει να μιλήσουμε αυτοδιοικητικά επιτέλους. Και Αυτοδιοίκηση σημαίνει διαχειρίζομαι τα σκουπίδια που μαζεύω, χωρίς κηδεμόνευση», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε να πραγματοποιηθεί άμεσα Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γ. Πατούλη στο κείμενο που επισυνάπτεται.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αναφορές του Προέδρου της ΠΕΔ Αττικής στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. σημείωσε:

«Δεν μπορούμε να είμαστε και με τον αστυφύλακά και τον χωροφύλακα. Θα πρέπει να τηρούνται κάποιες αρχές. Ως Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού δεν πήραμε καμία απάντηση από την Κα Δούρου γιατί στις τρείς Αυγούστου έλαβε μια απόφαση η οποία ουσιαστικά επιχειρούσε να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τους δήμους».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης  των απορριμμάτων τόνισε: «Χαίρομαι που και η ΠΕΔΑ συντάσσεται με τη θέση μας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα του Πρώτου βαθμού. Μετά από αυτή την ομοφωνία, ο αρμόδιος Υπουργός κος Π. Κουρουμπλής θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να δοθεί και στην Αττική η αρμοδιότητα διαχείρισης των στερών αποβλήτων  στους δήμους ».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΚΕΔΕ το προηγούμενο διάστημα,  ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι «το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ άμεσα αντέδρασε απέναντι στις σχετικές εξελίξεις και έφερε το θέμα στη συνεδρίαση της 24ης του Αυγούστου. Το Δ.Σ προχώρησε στην επικαιροποίηση μιας απόφασης, η οποία είναι αυτοδιοικητική και έχει ληφθεί και από την ΠΕΔΑ, δηλαδή η διαχείριση των στερεών αποβλήτων να είναι καθαρά θέμα του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης και στην Αττική. Θεωρούμε ότι πράξαμε το αυτονόητο. Ορθά λάβαμε τη σχετική απόφαση ( http://www.kedke.gr/?p=15069 ) και δεν αφήσαμε να μπει ο Σεπτέμβρης για να ασχοληθούμε με ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Σχολιάζοντας την ένσταση που κατατέθηκε από τους εργαζόμενους του ΕΔΣΝΑ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να μην μεταφερθεί η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια,  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε: «Στηρίζουμε την ένσταση που κατατέθηκε και τη θεωρούμε ως θετική εξέλιξη. Εργαζόμενοι και δήμαρχοι εργαζόμαστε σε μια κοινή κατεύθυνση με βασικό σκοπό το καλό της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος».

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα