Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Κρήτη Γ.Πατούλης: Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι αποκλειστική ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Καταθέτουμε υπεύθυνα τις προτάσεις μας για αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις

266475

Τις βασικές προτάσεις της ΚΕΔΕ που έχουν διαμορφωθεί μέσα από μία διαρκή διαβούλευση με όλους τους ΦΟΔΣΑ και όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης σε ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης κατά την τοποθέτηση του στην ημερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση Δήμων Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα ανακύκλωσης», υπογράμμισε την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της ΚΕΔΕ πως η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι αποκλειστική ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης η οποία, όπως ανέφερε, εισπράττει από τους πολίτες ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχει.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε πως ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος, ενώ σε σχέση με τη στοχοθεσία, επισήμανε πως «παρουσιάζονται αυθαίρετα ως ρεαλιστικοί στόχοι, για τα επόμενα πέντε χρόνια, στόχοι που προσεγγίστηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις επιτεύχθηκαν σε ορίζοντα 20ετίας σε Ευρωπαϊκές χώρες με σαφώς καλύτερες υποδομές, οργάνωση, παιδεία, ξεκαθαρισμένο θεσμικό πλαίσιο και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση».

Σε ότι αφορά τα ΣΔΙΤ, ο κ. Πατούλης διατύπωσε τη θέση της ΚΕΔΕ πως πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατές λύσεις χρηματοδότησης με μόνο κριτήριο τη βιωσιμότητα των συστημάτων από περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική άποψη και να ζητηθεί μια συγκεκριμένη εξέταση των έργων, ένα προς ένα.

Σε σχέση με το νησιωτικό χώρο επισήμανε πως «απαιτείται άμεσα μια νέα θεώρηση, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, αξιοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών και ανάδειξη του εθνικού χαρακτήρα των νησιών.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΦΟΔΣΑ

Κατά την ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη οι ΦΟΔΣΑ να είναι «ισχυροί», «βιώσιμοι», με επαρκές προσωπικό και διασφαλισμένους πόρους για τις υποδομές διαχείρισης προκειμένου, όπως ανέφερε, να μπορέσουν να επιτελέσουν πραγματικά το ρόλο τους.

Επίσης πρόσθεσε πως σε σχέση με τη χωρική τους αναφορά θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας φορέων διαχείρισης και πέραν του ενός Περιφερειακού Φορέα χωρίς όμως να παραβιάζεται το επίπεδο της χωρικής ενότητας του νομού (περιφερειακής ενότητας).

«Σε κάθε περίπτωση την ανάγκη αυτή μπορούν να διαπιστώσουν και να έχουν την αποκλειστική ευθύνη να το αποφασίσουν οι φορείς της Α’βάθμιας Αυτοδιοίκησης, και καμία άλλη κοντόθαλμη και χωρίς κριτήρια λογική» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Για έναν αποτελεσματικό λειτουργικό σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει προτάσεις οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:

α) Eπιτάχυνση όλων των επιμέρους διαδικασιών και θεσμικών ρυθμίσεων για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, διαδικασίες δημιουργίας των νέων φορέων (ΔΙΣΑ) αλλά και του θεσμικού πλαισίου για τα Πράσινα Σημεία και τις εγκαταστάσεις αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Χρόνος όχι απλά δεν υπάρχει αλλά έχει παρέλθει και άπρακτος.

β) Σε καμία δε των περιπτώσεων δε θα πρέπει να ακυρώνονται σχεδιασμοί, έργα και διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί τη προηγούμενη περίοδο αλλά μέσα από μεταβατικές διατάξεις να μπορούν όλα αυτά ομαλά να ενσωματωθούν στα νέα δεδομένα.

γ) Ακόμα και αν το νέο θεσμικό για τους Φορείς Διαχείρισης ολοκληρωθεί σύντομα έχοντας ενσωματώσει τις δικές μας παρατηρήσεις από μόνο του αυτό δεν αρκεί για τη λειτουργική μετάβαση στους νέους φορείς.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζει την υπεύθυνη στάση στα θέματα της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και της Ανακύκλωσης «ώστε να συνθέσουμε και οργανώσουμε τις λύσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των ΑΣΑ με έμφαση στην ανακύκλωση».

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ε.Κουκιαδάκης, οι Δήμαρχοι Ανωγείων Μ. Καλλέργης, Βιάννου Π. Μπαριτάκης, Μινώα-Πεδιάδας Ζ. Καλογεράκης, Χερσονήσου Γ. Μαστοράκης, Αρχάνων Μ. Κοκοσαλάκης και αρκετοί Αντιδήμαρχοι καθώς και στελέχη της υπηρεσίας καθαριότητας της ευρύτερης περιφέρειας Ηρακλείου.

Της ημερίδας,προηγήθηκε σύσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ με το Δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό με αντικείμενο θέματα που σχετίζονται με το Δήμο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μαζί με το Δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό παρακολούθησε τον όρθρο και τη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο της πόλης, στη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης.

Ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στον αύλιο χώρο του ναού, για τους σφαγιασθέντες την 25η Αυγούστου του 1898.

 pat-kef250816pat-lamprinos250816agios-titos2769

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Related Articles

Δ. Παπαστεργίου: Με ενεργό τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουμε πράξη το τρίπτυχο Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή δημάρχων και αιρετών ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τα Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο...

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : Η Ελλάδα μπαίνει στην ψηφιακή εποχή έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στη διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα με θέμα: «Smart...

Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεση δράση

Διαδικτυακό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτική Προστασία – Προκλήσεις και Προτάσεις για την...

Get in touch

44ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Το Φυσικό Αέριο στην Δράμα

Μετά από συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ενημέρωσε ότι σύντομα αρχίζει το έργο...

Μηδενικά τέλη στην εστίαση για το 2021 από τον Δήμο Άργους Ορεστικού

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση του Δημάρχου Άργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου, για δωρεάν διάθεση κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου. Έτσι,...

Παρεμβάσεις σε περιοχές του Δήμου Καστοριάς

Το Μαυροχώρι και την Κορησό επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία στις προγραμματισμένες παρεμβάσεις που γίνονται στις συγκεκριμένες περιοχές,...

Συνάντηση Δημάρχου Πλατανιά Ι. Μαλανδράκη με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής Ν. Χανίων, Δ. Βιριράκη

Συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ Ιωάννης Μαλανδράκης, με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής κ Δημήτρη Βιριράκη, παρουσία και της Προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του...

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020: Στους τρεις φιναλίστ, ο Δήμος Νέας Προποντίδας, στην κατηγορία των πόλεων μέχρι 100.000 πληθυσμό.

Ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ε.Ε., την Δευτέρα 22/3/2021 οι τρεις (3) πόλεις που επιλέχτηκαν και είναι finalist για τα βραβεία AWARD 2020/ EUROPEAN MOBILITY...