Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε σήμερα τις καταγγελίες του Προέδρου της ΚΕΔΕ και του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλη Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Ι.Σ.Α. : Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται η ανικανότητα τους να διαχειριστούν τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας. Η παραίτησή τους είναι μονόδρομος.

Δυστυχώς η σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μηνών στο Υπουργείο Υγείας , επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, ότι η χώρα μας  είναι εκτεθειμένη στην ελονοσία και στις υπόλοιπες μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια.

 

Η δημόσια παραδοχή του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ρόζενμπεργκ τις προηγούμενες ημέρες , ότι υπήρξε πρόβλημα με τον προγραμματισμό των ψεκασμών σε κάποιες Περιφέρειες της χώρας, επιβεβαιώθηκε κι από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ . Μπασκόζο, ο οποίος αν και μέχρι χθες αρνιόταν ότι υπάρχει πρόβλημα, σήμερα αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τον προγραμματισμό των ψεκασμών τα επόμενα χρόνια.

Η δημόσια αυτή παραδοχή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να κατηγορήσουν τον Ι.Σ.Α. και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ  Γ. Πατούλη για κινδυνολογία και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

 

Επίσης , οι καταγγελίες του Ι.Σ.Α. και του Προέδρου του επιβεβαιώνονται κι από την επείγουσα εγκύκλιο προς τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας που έστειλε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρει πως πρέπει να διενεργηθούν έλεγχοι και να ληφθούν μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της ελονοσίας , σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας που είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών με  ιδιαίτερη έμφαση στις «επηρεαζόμενες περιοχές», και στις ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης ενώ αναφέρει συστάσεις και οδηγίες προς εργοδότες και εργαζόμενους.

Έμμεσα επίσης στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ότι η έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας οφείλεται και στο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται σε ακατάλληλα από άποψη υγιεινής Κέντρα Φιλοξενίας, όπως προκύπτει άλλωστε από την πρόσφατη έκθεση του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Μπένου, που τέθηκε υπόψη των αρμόδιων Υπουργείων..

 

Με αφορμή την πραγματοποίηση της σύσκεψης και των ανακοινώσεων που ακολούθησαν, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση :

 

« Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία ο Ι.Σ.Α. αντιμετωπίζει τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας, σε αντίθεση με τα όσα πράττει με καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σήμερα επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά. Οι όψιμοι υποστηρικτές της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου θα πρέπει σήμερα να αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα, αφού η προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα λάθη και τις παραλείψεις του προηγούμενου διαστήματος έπεσε στο κενό.

 

Σε κάθε περίπτωση ο Ι.Σ.Α. πιστεύει ότι το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί δεν λύνεται μόνον με τις θεσμικές αλλαγές που προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Θεωρούμε ότι και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αρκούσε για να μην διογκωθεί το πρόβλημα με την ελονοσία και τη μετάδοσή της μέσω των κουνουπιών, αρκεί να ασκούσαν κάποιοι τις αρμοδιότητες τους. Όμως δεν το έκαναν. Γι αυτό επιμένουμε και ζητούμε  από το Υπουργείο Υγείας να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα

 

  • Το πού και πότε πραγματοποιήθηκαν σε κάθε Περιφέρεια οι προληπτικοί ψεκασμοί κατά των κουνουπιών.
  • Τα αναλυτικά  στοιχεία που αφορούν τη συγκέντρωση και την  αξιολόγηση των αναλυτικών εκθέσεων των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών
  • Ποιες παρεμβάσεις έγιναν, αν έγιναν, στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε αδυναμία  ολοκλήρωσης των διαγωνισμών ή καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών, με δεδομένο ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εποπτεία των ζητημάτων που αφορούν θέματα ύψιστης σημασίας για τη Δημοσία υγεία,  αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση  του  υπουργείου Υγείας το οποίο άλλωστε έχει την πολιτική ευθύνη και διαθέτει το μηχανισμό και  την τεχνογνωσία να παρέμβει σε περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσλειτουργία.

 

Για μας ακόμη παραμένει ανοικτό το ζήτημα με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων, όπου έχουν δημιουργηθεί υγειονομικές βόμβες οι οποίες αν εκραγούν, θα θέσουν σε κίνδυνο ζωές συνανθρώπων μας.

 

Τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι έσπευσαν να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό, αλλά στην πράξη ρατσιστές αποδεικνύονται ότι είναι όσοι επιτρέπουν να ζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Οι ζωές των μεταναστών δεν κινδυνεύουν από όσους καταγγέλλουν τα προβλήματα, αλλά από την ανικανότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Η παραίτησή τους είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα