Οι Περιφερειάρχες της χώρας στην ακριτική Ρω και στο Καστελόριζο: Συμβολική επίσκεψη – μήνυμα στήριξης στους Έλληνες ακρίτες

Συμβολική επίσκεψη στη νησίδα της Ρω και στο Καστελόριζο πραγματοποίησε πρόσφατα αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Από τη Ρόδο, μετά τη λήξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, οχτώ Περιφερειάρχες μετέβησαν στο νησί της Ρω και ακολούθως στο Καστελόριζο, με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στήριξης όλων των Περιφερειών της χώρας στην ακριτική Ελλάδα.

Στην αντιπροσωπεία, εκτός του κ. Τζιτζικώστα συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Αττικής Γιώργος Πατούλης, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Στη Ρω οι Περιφερειάρχες κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη (1890 – 1982), η οποία επί δεκαετίες ζούσε μόνη της στο νησί σηκώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία. Επίσης, συναντήθηκαν με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στο ακριτικό νησί και τους ευχαρίστησαν για την προσφορά τους στην πατρίδα.

«Γνωρίζουμε το έργο σας και τιμούμε την πολύτιμη προσφορά σας», είπε απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε: «Σας ευχαριστούμε. Δεν είμαστε εδώ τυχαία. Δεν επιλέξαμε τυχαία τη Ρόδο για το συνέδριό μας, ούτε επιλέξαμε τυχαία να επισκεφτούμε τη Ρω και το Καστελόριζο, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, τα σύνορα της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να στείλουμε δύο ξεκάθαρα μηνύματα: Πρώτον ότι οι Περιφέρειες της χώρας είναι δίπλα σε κάθε πολίτη όπου κι αν βρίσκεται, ειδικά σε όσους είναι στα σύνορα και κρατούν 365 μέρες το χρόνο την ελληνική σημαία ψηλά. Δεύτερον για να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν τα διαπραγματεύεται κι αυτό το οφείλουμε κυρίως στις Ένοπλες Δυνάμεις. Γι’ αυτό και θέλω να ξέρετε ότι όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας και μέσα από εμάς όλοι οι Έλληνες είμαστε δίπλα σας». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η ΕΝΠΕ θα χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση έργου υποδομής στη Στρογγύλη ως συμβολική κίνηση για τη στήριξη του ακριτικού Ελληνισμού.

Στο Καστελόριζο υποδέχτηκε τους Περιφερειάρχεςο Δήμαρχος Γιώργος Σαμψάκος, με τον οποίο συζήτησαν για τις συνθήκες στο νησί, για τις ανάγκες σε έργα υποδομής και για τα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, ενώ συνομίλησαν και με κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Μετά το πέρας των επισκέψεων ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι Περιφερειάρχες επισκεφτήκαμε δυο πανέμορφα νησιά μας, τη Ρω και το Καστελόριζο, που βρίσκονται όχι μόνο στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και στα σύνορα της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι Περιφέρειες της Ελλάδας βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα στους ακρίτες μας, που 365 μέρες το χρόνο κρατούν την ελληνική σημαία ψηλά».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος του Συνεδρίου της ΕΝΠΕ Γιώργος Χατζημάρκος επισήμανε: «Η καρδιά της αυτοδιοικητικής Ελλάδας χτυπά στο Καστελόριζο. Μετά τη λήξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, που ολοκληρώθηκε στη Ρόδο, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, γιατί βρεθήκαμε όλοι μαζί πρώτα στη νησίδα Ρω, όπου αποδώσαμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Δέσποινα Αχλαδιώτη, μια γυναίκα που για δεκαετίες σήκωνε την ελληνική σημαία κάθε μέρα. Συνεχίζουμε στο Καστελόριζο. Είναι εδώ όλη η Ελλάδα, μια μεγάλη αγκαλιά που άνοιξε και κλείνει μέσα της και το Καστελόριζο. Ευχαριστώ για το υπέροχο μήνυμα που εκπέμπουν οι Περιφερειάρχες από αυτή τη ‘μεγαλύτερη ελληνική γη’, όπως αποκαλούμε εμείς το Καστελόριζο».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ, στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, στο Καστελόριζο. Ένα σημείο που έχει απόλυτη εθνική σημασία, αλλά και συγχρόνως είναι η εσχατιά της Ελλάδας, η εσχατιά της ίδιας της Ευρώπης. Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που βρεθήκαμε κοντά στους ανθρώπους, που αποτελούν τους φύλακες του Ελληνισμού και της Ελλάδας, τους στρατιώτες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους πολίτες και τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Η ΕΝΠΕ, οι Περιφερειάρχες, η Αυτοδιοίκηση θα είναι εδώ για να στηρίζουν την προσπάθεια όχι μόνο να μπορούν με ασφάλεια και προκοπή να ζουν οι πολίτες, αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια το Καστελόριζο να παραμείνει ψηλά στη συνείδησή μας και με ψηλά την ελληνική σημαία».

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα