Σε εκδήλωση της ΚΕΔΕ και του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα και η Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη»
Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, και την υποστήριξη των υπουργείων Εξωτερικών/Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Εσωτερικών / υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιου – Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, POLIS 2015.
Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την πατρίδα μας, ταυτόχρονα όμως έχει εξελιχθεί και σε κορυφαίο πρόβλημα της Ευρώπης , απειλώντας «να τινάξει στον αέρα την ίδια τη φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτή των ανοικτών συνόρων».
Παράλληλα, είπε ο κ. Πατούλης, «ανέδειξε τα γνωστά ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τομείς όπως η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, ο σεβασμός στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η Αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, η ικανότητα των μελών της να πάρουν σε σύντομο χρόνο κοινές αποφάσεις που θα ξεπερνούν τα εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών».
«Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ως χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Κι όταν λέμε η Ελλάδα, εννοούμε οι ελληνικοί Δήμοι , οι οποίοι έχουν κληθεί τον τελευταίο χρόνο να αντιμετωπίσουν χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό και χωρίς μέσα, την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».
Ανέφερε επίσης ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να διαχειρισθεί αυτό το ζήτημα και ότι η Κυβέρνηση δεν διέθετε έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, ενώ αναφερόμενος στην Ευρώπη συμπλήρωσε πως όχι μόνο δεν διέθετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, όχι μόνο αιφνιδιάστηκε, αλλά αποδείχθηκε και άτολμη να λάβει γρήγορες αποφάσεις.
«Ακόμη και σήμερα, είπε, που εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται είτε εντός των ευρωπαϊκών συνόρων , είτε λίγο έξω από αυτά, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα κράτη τηρούν μια πολιτική που υπαγορεύεται από την εξυπηρέτηση των εθνικών τους συμφερόντων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου , προσφέροντας κυρίως οικονομικά κίνητρα, να πείσει τις χώρες – μέλη να συμμετάσχουν στην φιλοξενία των προσφύγων».
Αναφερόμενος στη διαχείριση του ζητήματος από τους δήμους ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αποδεικνύουν κάθε μέρα στην πράξη ότι διαθέτουν πλεόνασμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης, φιλοξενώντας με όσα μέσα είχαν τους ανθρώπους αυτούς.
«Οι νησιωτικοί ακριτικοί δήμοι της χώρας μας, είπε, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Λέρος, η Ρόδος , χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές υποδοχής, φιλοξενίας και καταγραφής, υποχρεώθηκαν να σηκώσουν το πελώριο βάρος της πρώτης υποδοχής ενός τεράστιου αριθμού προσφύγων, που ξεπερνούσε κατά 1000% τον αριθμό του πληθυσμού των νησιών αυτών. Και το κάνουν και τώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αθήνα, όπου καταφθάνουν στη συνέχεια οι άνθρωποι αυτοί, αναζητώντας τρόπους να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι τον τελικό προορισμό που είναι μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης
Θέλω να τονίσω πως εμείς από την πλευρά μας ως Αυτοδιοίκηση , παρά τα προβλήματα, κάναμε και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου Εθνικού αλλά και Ευρωπαϊκού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ένωση εντός συνόρων και παρουσίασε τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για το ζήτημα σε επίπεδο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, συνοψίζονται ως εξής:
1. Παροχή Ευρωπαϊκής Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα
2. Άμεση δημιουργία χώρων υποδοχής στην Ελλάδα , σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους, κι όχι ερήμην τους .
3. Δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες μέλη. Χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε χώρας .
4. Άσκηση διπλωματικών και κάθε άλλου είδους πιέσεων από την Ε.Ε.. προς την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος στην προώθηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.
5. Αντίστοιχη ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. και προς τις μεσογειακές χώρες της Αφρικής, που επίσης αποτελούν χώρους από τους οποίους προωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη.
6. Αποτελεσματικότερη φύλαξη των εθνικών μας συνόρων από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή της FRONTEX.
7. Καταβολή προσπάθειας ειρήνευσης της ευρύτερης περιοχής γιατί μόνο τότε θα μειωθούν οι ροές των προσφύγων
«Πέρα των παραπάνω, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, αξιοποιώντας τις εμπειρίες που ήδη διαθέτουν κάποιοι Δήμοι. Η στράτευση των Αυτοδιοικητικών Οργανισμών θα συμβάλλει θετικά και σε έναν ακόμη τομέα, θα ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες και θα διαφυλάξει τη σταθερότητα τους, η οποία σήμερα απειλείται από την έξαρση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού , που απειλούν πέρα από την κοινωνική γαλήνη, τον ίδιο το χαρακτήρα της ανοικτής ευρωπαϊκής κοινωνίας».
Αναφερόμενος ο κ. Πατούλης σε αυτά που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις αυξανόμενες ροές των μεταναστών και προσφύγων, ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής:
- Μόνιμες Δομές για την ένταξη των Μεταναστών στους Δήμους, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις αυξημένες ροές των μεταναστών.
- Στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των δομών αυτών.
- Ενεργοποίηση και Αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών.
- Σχεδιασμός ολοκληρωμένων πολιτικών από τις Τοπικές Αρχές στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρών συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος.
( Κράτος – Δήμοι – Μ.Κ.Ο. – Εθελοντικές οργανώσεις- κ.α)
- Αντιστροφή των «κακών στερεοτύπων» που επικρατούν πολλές φορές στις Τοπικές κοινωνίες για τους Μετανάστες και εμπέδωση ενός κλίματος πού θα διευκολύνει την κοινωνική συνοχή και την απάλειψη των διακρίσεων.
Αναφερόμενος στις θέσεις της ΚΕΔΕ για την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης, τις οποίες όπως είπε τις διατυπώσε στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό Ζήτημα αλλά και κατά την πρόσφατη συμμετοχή μας, στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι οι εξής:
Συγκεκριμένα ζητούμε:
· Την Δίκαιη και Ισότιμη εντός Ε. Ε κατανομή του βάρους για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα και την στήριξη της Ελλάδας
· Tην ανάγκη για μία ισότιμη και δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει την Ελλάδα