Ναι στην ενίσχυση της διαφάνειας , του ελέγχου και στις αυστηρές ποινές, αλλά για όλους. Όχι μόνο για τους Δημάρχους. Τη συνειδητή υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού από την Κεντρική Εξουσία, εκφράζει η υποκριτική ανακοίνωση του Γ.Γ. του Υπ. Εσ. κ. Πουλάκη

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και ο Πρόεδρος της Γιώργος Πατούλης βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουν για μια ακόμη φορά την αγανάκτησή τους για τον τρόπο που επιχειρείται η δυσφήμηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, από υποκριτικές συμπεριφορές κι ενέργειες στελεχών της Κυβέρνησης .

Αυτή η προσβλητική για το θεσμό μας συμπεριφορά επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο της επιστολής του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη, η οποία δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδες ενημερωτικού και αυτοδιοικητικού περιεχομένου.

 

Σε αυτή την επιστολή, ο κ. Πουλάκης σκόπιμα:

Πρώτον, επιχειρεί παραπλανητικά να συνδέσει το αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. (και μάλιστα της Γενικής Συνέλευσης των Δημάρχων της κι όχι του Προέδρου Γ. Πατούλη, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Πουλάκης) για την απόσυρση του άρθρου 6 του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, με την υπόθεση της αργίας του Δημάρχου Βόλου Α. Μπέου. Πίσω από το δικαιολογημένο αυτό αίτημα επιχειρεί να καλύψει την αδυναμία του Υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμόσει τις αποφάσεις που το ίδιο λαμβάνει .

Δεύτερον, δεν αναφέρει πουθενά ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Πρόεδρος της ζήτησαν την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου όχι γιατί δεν επιθυμούν την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου σε όλα τα στάδια άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Αλλά γιατί το συγκεκριμένο άρθρο περιοριζόταν αποκλειστικά και μόνον στην αυστηροποίηση του ελέγχου και των ποινών των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Αφήνοντας εκτός τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, τους Βουλευτές και τους Υπουργούς. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν έχει αντίρρηση ούτε στον έλεγχο, ούτε στην επιβολή αυστηρών ποινών για όσους παραβαίνουν το Νόμο. Αλλά αυτό πρέπει να ισχύει για όλους, κι όχι μόνον για τους Δημάρχους.

Τρίτον, για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι απαράδεκτο η Κεντρική Εξουσία να νομοθετεί στοχοποιώντας πρόσωπα και συγκεκριμένες περιοχές, με βάση τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες των κυβερνητικών στελεχών. Όλοι γνωρίζουμε ότι το άρθρο 6 του Ν. 4368/2016 δεν έχει ως στόχο την ενίσχυση του ελέγχου και της διαφάνειας της δημόσιας ζωής. Αν είχε αυτό το στόχο, δεν θα περιοριζόταν αποκλειστικά στην αυστηροποίηση των ποινών των Δημάρχων, αλλά όλων των δημόσιων λειτουργών που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Στόχος του άρθρου 6 είναι η εξυπηρέτηση των μελλοντικών πολιτικών φιλοδοξιών του σημερινού Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών στο Δήμο Βόλου. Σε μια ευρωπαϊκή όμως χώρα, δεν είναι αποδεκτό η Κεντρική Εξουσία να νομοθετεί προς όφελος των στελεχών της, αλλά προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

 

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε απαράδεκτο και παραπλανητικό το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Πουλάκη και τον καλούμε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού συνολικά και την Κ.Ε.Δ.Ε., για τις αναφορές του στο πρόσωπο του κ. Πατούλη. Δεν θα ανεχθούμε άλλο καμία συκοφάντηση και στοχοποίηση των Δημάρχων.

Τέλος, διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι ως θεσμός θα είμαστε σύμμαχοι σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια της Κεντρικής Εξουσίας για ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

 

Λέμε ναι στην ενίσχυση της διαφάνειας , του ελέγχου και στις αυστηρές ποινές, αλλά για όλους. Κι όχι μόνο για τους Δημάρχους.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα