Μια μεγάλη διάκριση, ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό βραβείο για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας

Εδώ και τρία χρόνια, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έχει μπει στο χάρτη της αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά με τη βράβευση του Δήμου με το Ευρωπαϊκό βραβείο Islands Gamechanger Award για το έργο «Δίκαιη Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση των Διαποντίων Νήσων».

Πρόκειται για μια πρόταση χρηματοδότησης που είχε κατατεθεί από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και την Αντιδήμαρχο Παναγιώτα Τζάνε  στον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό New Energy Solutions Optimized for Islands και  είχε εγκριθεί, λαμβάνοντας μάλιστα την υψηλότερη βαθμολογία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο αφορά:

1ον) Την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων της Ερείκουσας και των Οθωνών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2ον) Τη μετατροπή του λιμανιού στο Μαθράκι σε μια «έξυπνη» Μαρίνα, που θα διαθέτει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μικρή μονάδα αφαλάτωσης, νέο ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό καθώς και πράσινα σημεία συλλογής αποβλήτων.

Ήδη υπάρχει χρηματοδότηση 60.000 ευρώ για τις μελέτες.

Αυτή τη στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές τεχνικο – οικονομικές μελέτες για τα τρία νησιά με τη συμβολή του δικτύου ΔΑΦΝΗ, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και δύο ευρωπαϊκών οργανισμών.

Χάρη σε αυτό το βραβείο, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα λάβει επιπλέον τεχνική υποστήριξη από τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά» με στόχο την περαιτέρω ωρίμανση του έργου.

Σε δήλωση της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ.Τζάνε τονίζει: «Εδώ και τρία χρόνια, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα. Πέρασε η εποχή που η Κέρκυρα ήταν απομονωμένη, μίζερη και εσωστρεφής. Η βράβευση αυτή συνιστά δικαίωση των προσπαθειών μας. Ιδιαίτερα για ένα έργο για τα Διαπόντια Νησιά που παλεύουμε εδώ και πολύ καιρό, η ωρίμανσή του προχωρά και είναι δεδομένο ότι θα ενταχθεί και σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να υλοποιηθεί.»

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα