Με αφορμή τη δήλωση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που φέρεται να είπε ότι ο θεσμός των ΚΕΠ θα καταργηθεί, αν υπαχθεί στους Δήμους, θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:
Πρώτον, τα τελευταία 30 χρόνια πέρασαν από το Κράτος και την Κεντρική Κυβέρνηση προς την Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους, δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, αλλά και εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες και ευθύνες. Η περίπτωση της μεταβίβασης της λειτουργίας των παιδικών σταθμών ή της συντήρησης των σχολικών υποδομών είναι χαρακτηριστικές. Αν και η μεταβίβαση αυτή έγινε χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση και των αναλογούντων πόρων, καμία από αυτές τις υπηρεσίες ή αρμοδιότητες δεν καταργήθηκε. Αντίθετα, αυξήθηκε και ο αριθμός αλλά και η ποιότητά τους. Ο αριθμός των παιδικών σταθμών από τότε που πέρασε στους Δήμους η αρμοδιότητα αυξήθηκε κατακόρυφα, προς όφελος εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Δεν έκλεισε ούτε ένα σχολείο εξαιτίας της αδυναμίας των Δήμων να το συντηρήσει. Αντίθετα, έχουν κλείσει σχολεία εξαιτίας της ανικανότητας του Κράτους να διορίσει εκπαιδευτικούς. Στη βάση ποιων δεδομένων ισχυρίζεται η Υπουργός ότι θα καταργηθεί ο θεσμός των ΚΕΠ, αν η ευθύνη λειτουργίας τους περάσει στους Δήμους;
Δεύτερον, θα έπρεπε να γνωρίζει η κα Υπουργός ότι σε όλη την Ευρώπη, οι αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό, στη βάση της εγγύτητας, της αποτελεσματικότητας και της επικουρικότητας. Γιατί δεν μπορεί και στην Ελλάδα να υπάρχει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, από την Κεντρική Κυβέρνηση προς τους Δήμους, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες; Από άγνοια ή από ιδεολογική εμμονή υποστηρίζει η κα Υπουργός ένα μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, το οποίο θεωρείται πια ξεπερασμένο;
Τρίτον, θεσμοί και υπηρεσίες του Κράτους κινδυνεύουν πραγματικά να καταργηθούν μόνον από άστοχες κυβερνητικές επιλογές, όπως η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κας Υπουργού, που για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους Δήμων να μετατάσσονται σε άλλες κρατικές υπηρεσίες της επιλογής τους, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων. Δεκάδες ακριτικοί Δήμοι κινδυνεύουν σήμερα να κλείσουν, εξαιτίας της αδυναμίας τους να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους. Άλλο παράδειγμα, είναι η λειτουργία των κοινωνικών δομών των Δήμων για την καταπολέμηση της φτώχειας, που σήμερα κινδυνεύουν επίσης να κλείσουν και να αφήσουν αβοήθητους δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την κρίση, εξαιτίας της αδυναμίας της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ.
Ο θεσμός των ΚΕΠ δεν κινδυνεύει από τους Δήμους. Αντίθετα, θα αναβαθμιστεί η λειτουργία τους, αν περάσει στους Δήμους η ευθύνη λειτουργίας τους.
Ας σταματήσει η κα Γεροβασίλη να πυροβολεί την Αυτοδιοίκηση κι ας φροντίσει επιτέλους να δοθεί έγκυρη νομοτεχνικά λύση στο πρόβλημα της νόμιμης πληρωμής της μισθοδοσίας των χιλιάδων συμβασιούχων στην καθαριότητα των Δήμων, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώθηκαν με απόφαση της Κυβέρνησης.