Η εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο «3ο Φόρουμ για τη Κοινωνική Πρόνοια»

evea-1evea-2Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Αναγκαίο να έχουν οι δήμοι κεντρικό ρόλο στη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας

«Βασική μας πρόταση είναι η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και αλληλεγγύης, το οποίο θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές  ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας». Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της εισήγησης του στο Τρίτο Φόρουμ για τη Κοινωνική Πρόνοια το οποίο οργάνωσε ο Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ.

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «η βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία επταετία, έχει αποσταθεροποιήσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας και έχει οδηγήσει στην παρακμή και στην εξαθλίωση χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «είναι αναγκαίο οι δήμοι να έχουν κεντρικό ρόλο στη νέα Αρχιτεκτονική του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, επισήμανε ότι ως κόμμα εξουσίας είναι σημαντικό να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις στα ζητήματα των κοινωνικών δομών με κεντρικό γνώμονα την αξιοπρέπεια  των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξουν ειδικές αναφορές και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα στοιχεία της EUROSTAT έκανε  γνωστό ότι το 20015, το 37,5% του πληθυσμού βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Σε μια τέτοια κατάσταση η Τοπική Αυτοδιοίκηση A’ Βαθμού αντιλαμβανόμενη την ευθύνη του θεσμικού της ρόλου, αποτελεί το γνήσιο θεσμικό εκφραστή κοινωνικής  αλληλεγγύης και συνοχής. Το θεσμό που είναι ταυτισμένος με την κοινωνική πολιτική και  τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών», σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι Δήμοι, τα ΝΠΔΔ αυτών και οι επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης λειτουργούν πάνω από 4.449 δομές, με 19.297 εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος τη μέχρι σήμερα εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε ότι η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα, θέτει επιτακτικά το ζήτημα αλλαγής της οργάνωσης του Κράτους και των θεσμών του. «Για την Κ.Ε.Δ.Ε. τα ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα».

Για το λόγο αυτό, στη σημερινή δύσκολη αυτή συγκυρία η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλοντας και με ιδίους πόρους, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και έχει αναπτύξει σειρά δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα όπως, το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, οι Παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί , τα κοινωνικά συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Δημοτικά Ιατρεία, τα Κ.Ε.Π. Υγείας, τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας κ.α.

Η εναρκτήρια ομιλία στο φόρουμ πραγματοποιήθηκε από το Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (Βουλευτή Ηρακλείου) Λευτέρη Αυγενάκη. Συντονιστής στη δεύτερη ενότητα, στην οποία πραγματοποίησε την εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης,  ήταν ο Τάσος Παπανικολάου (Γραμματέας Τομέα Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ). Επίσης στη συγκεκριμένη ενότητα μίλησαν εκτός από το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο Δημήτρης Κιούσης, (Δήμαρχος Κορωπίου), ο Βασίλης Οικονόμου (Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βουλευτή ΝΔ), ο Βασίλης Κεγκέρογλου (Βουλευτής, Γραμματέας Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και ο Γιώργος Αμυράς (Βουλευτής Ποτάμι).

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα