Γ.Πατούλης -Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Πιστεύουμε πως στο Συνέδριο μας που ξεκινάει αύριο στη Σάμο θα προκύψουν σημαντικά και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» -«Υπογραφή κειμένου Έκκλησης για μία πραγματικά κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου» από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και άλλους 12  Έλληνες Δημάρχους

Synedrio2Synedrio1Ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, το Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ από αύριο μέχρι και τις 4 Ιουνίου στη Σάμο με θέμα το προσφυγικό ζήτημα και την παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο: «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ», κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα προκύψουν σημαντικά και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης  επισημαίνοντας πως αποτελεσματικές λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από συμπράξεις των δήμων με την κεντρική κυβέρνηση.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τις εξετάσεις για ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι κυβερνήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη ενεργοποίησης του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως ο ίδιος  μαζί με άλλους 12 Δημάρχους από όλη την Ελλάδα οι πόλεις των οποίων δέχθηκαν μεγάλο όγκο προσφυγικών ροών, θα υπογράψουν την «Έκκληση για μία πραγματικά κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου», που έχει υιοθετηθεί από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), στις 20 Απριλίου του 2016 στη Λευκωσία και την οποία έχουν προσυπογράψει 28 Εθνικές Ενώσεις Δήμων ανά την Ευρώπη.

Κατά τη συνέντευξη τύπου το κείμενο της έκκλησης υπεγράφη αρχικά από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, το Δήμαρχο Λαγκαδά και Β’ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιάννη Καραγιάννη, το Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, το Δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη,  την Αντιδήμαρχο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης Ειρήνη Στελλάκη και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κω Νικόλαο Μανούση. Θα ακολουθήσουν οι εξής Δήμοι: Αθηναίων, Πειραιώς, Καβάλας, Δέλτα, Λέσβου, Χίου και Λέρου.

Αμέσως μετά την υπογραφή του κειμένου της Έκκλησης για μία πραγματικά κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου», o Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ως αυτοδιοίκηση έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, έχοντας από την αρχή αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και  αλληλεγγύης σε συνεργασία και με το υγειονομικό προσωπικό. Συμμετέχουμε ενεργά στην εθνική προσπάθεια και διαχειριζόμαστε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και στους πολίτες. Στόχος μας είναι αυτό το κείμενο της έκκλησης που υπογράφουμε οι 12 Δήμαρχοι να  τεθεί υπόψιν των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε και οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης να αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση της κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου».

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά και Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης αναφερόμενος στο Συνέδριο που ξεκινάει αύριο στη Σάμο, το χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό διδομένης της συγκυρίας και υπογράμμισε την ανάγκη για δίκαιη και ισομερή κατανομή των προσφυγικών ροών.

Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος έκανε λόγο για συνέδριο «υψηλού συμβολισμού» και εξέφρασε την άποψη πως τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων οι οποίες, όπως ανέφερε, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο εθνικό σχέδιο δράσης.

Ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης ανέφερε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση για άλλη μία φορά απέδειξε πως μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων όπως είναι το προσφυγικό ζήτημα  και πρόσθεσε πως από το Συνέδριο βγουν όλοι κερδισμένοι.

Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ειρήνη Στελλάκη, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο, τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων σε ότι αφορά της διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και επισήμανε την ανάγκη όλοι οι Δήμοι να είναι αλληλέγγυοι.

Ο Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κω Νικόλαος Μανούσης, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση, σημείωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση επωμίζεται ευθύνες που δεν της αναλογούν και πρόσθεσε πως από το Συνέδριο θα προκύψουν πολύ καίρια συμπεράσματα.

Επισυνάπτεται το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου που διοργανώνεται στη Σάμο από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα