Γ.Πατούλης: «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα και χωρίς χρονοτριβές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που έχουν Οργανισμούς Λιμένων στην επικράτεια τους» – Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και αντιπροσωπείας Δημάρχων με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρο Δρίτσα.

patoulis 18.2patoulis 3 182Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και αντιπροσωπεία Δημάρχων που έχουν στην επικράτεια των Δήμων τους Οργανισμούς Λιμένων, συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και  τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα, στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναζήτηση πρόσφορων λύσεων στα προβλήματα που απορρέουν από τη λειτουργία των Οργανισμών Λιμένων και τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως οι Δήμοι, ενωμένοι και συντεταγμένα, διεκδικούν το αυτονόητο. Να έχουν λόγο στη διαχείριση των χώρων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της πόλης τους, προς όφελος των πολιτών. Επιπρόσθετα ανέπτυξε τις προτάσεις των Δημάρχων, τονίζοντας πως η ΚΕΔΕ περιμένει σαφείς απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν.

Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να συσταθεί μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οποία θα έχει αντικείμενο εργασίας την επεξεργασία των προτάσεων των Δήμων και την αναζήτηση, από κοινού, των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που προκύπτουν.

patoulis 2 18.2

Στη συνάντηση εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Πύλου-Νεστορος Δημήτρη Καφαντάρη, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι: Γιάννης Μπουτάρης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μώραλης Πειραιά, Δημήτρης Λουκάς Λαυρεωτικής, Ιωάννης Λώλος  Ηγουμενίτσας, Βασίλης Λαμπρινός  Ηρακλείου, Δήμητρα Τσανάκα Καβάλας, Βασίλης Πιστικίδης, Ραφήνας Πικερμίου, Χρήστος Παγώνης Χαλκιδέων και οι: Νικόλαος Αναστασόπουλος, Αντιδήμαρχος Κέρκυρας, Αθανάσιος Μαυρογιάννης Αντιδήμαρχος Ελευσίνας, Γεώργιος Δημαρέλος Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ντάνης Επιστημονικός Συνεργάτης Δημάρχου Ηγουμενίτσας.

Ειδικότερα οι Δήμοι διεκδικούν από την κυβέρνηση τα εξής:

  1. Τροποποίηση του άρθρου 44 του Ν. 4150/2013, προκειμένου να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.).
  2. Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή των Δήμων στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων.
  3. Παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για τις λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους Δήμους, εξαιρώντας αυτά οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ.
  4. Έκδοση Π.Δ. ή άλλης νομοθετικής παρέμβασης, για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων από τους οικείους Δήμους, στα πλαίσια του άρθρου 103 παρ. 1β του Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
  5. Θέσπιση πάγιων ανταποδοτικών εισφορών επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων στους Δήμους.
  6. Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία των Λιμένων και επιβολή τελών σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
  7. Δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων, προκειμένου να γίνουν έργα βελτίωσης της σύνδεσης Πόλεων και Λιμένων, καθώς και κοινωνίας και Λιμένων.
  8. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των χερσαίων ζωνών λιμένα πρέπει να γίνεται βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Από την πλευρά τους οι δύο υπουργοί επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν τις προτάσεις των Δήμων και δεσμεύθηκαν να δώσουν έγγραφες απαντήσεις στα αιτήματα τους, άμεσα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα