Γ. Πατούλης: « Αναγκαία και χρήσιμη η συνεργασία Ελληνικής και Ιταλικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Έλληνα πρέσβη στην Ιταλία Θεμιστοκλή Δεμίρη

rome photo 3Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) Γ. Πατούλης συναντήθηκε σήμερα, στη Ρώμη, με τον Έλληνα πρέσβη στην Ιταλία Θεμιστοκλή Δεμίρη. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιταλία, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνει το ιταλικό τμήμα του CEMR (AICCRE) με τίτλο :«EUROPE AT THE CROSSROADS: LOCAL AND REGIONAL AUTHORITIES FOR EUROPEAN FEDERALISM».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και υπογράμμισε ότι οι Δήμοι δίνουν καθημερινό αγώνα για να διαχειρισθούν τα προβλήματα που προκύπτουν συμμετέχοντας, με όσα μέσα διαθέτουν, στην εθνική προσπάθεια. Επιπρόσθετα επισήμανε πως με δεδομένη την εμπειρία που διαθέτει η Ιταλία στην αντιμετώπιση και διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ της ΚΕΔΕ και της αντίστοιχης Αυτοδιοικητικής Ένωσης της Ιταλίας. Από την πλευρά του ο κ. Δεμίρης μετέφερε στον κ. Πατούλη την αμέριστη στήριξη της Ιταλίας στην Ελλάδα και συμφώνησε ότι πρέπει να καλλιεργηθούν περαιτέρω οι δεσμοί ανάμεσα στη Ιταλική και Ελληνική αυτοδιοίκηση, μέσα από συγκεκριμένες συνέργειες.

Επίσης κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την ανάπτυξη του ιατρικού αλλά και του θρησκευτικού τουρισμού, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ να επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί ο κρατικός σχεδιασμός σε θέματα που σχετίζονται με την προβολή του ελληνικού θεματικού τουρισμού.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συζήτησε με τον κ. Δεμίρη και για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού με αφορμή τις πανηγυρικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην ομογένεια της Ιταλίας, στις 20 Μαΐου. Ειδικότερα εξετάστηκαν τρόποι προβολής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των δράσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ιταλία και υιοθετήθηκε αμέσως από την ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Πατούλη με το δήμαρχο Cava de Tirreni και Πρόεδρο της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας Marco Galdi, ο οποίος στηρίζει ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τον κ. Δεμίρη είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση. Όπως είναι φυσικό στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Ενημέρωσα τον κ. Πρέσβη πως η Αυτοδιοίκηση βάζει πλάτη και θα συνεχίσει να βάζει για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων δράσεων που θα συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, γιατί για εμάς το πρόβλημα είναι πρώτα και πάνω από όλα, ανθρωπιστικό.

Επίσης συζητήσαμε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των αυτοδιοικητικών φορέων των δύο χωρών με στόχο τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για το καλό των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών τους.

Ακόμη ενημέρωσα τον κ. Δεμίρη σχετικά με την πρότασή μου για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, με στόχο τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των ευρωπαίων πολιτών σε ένα βασικό επίπεδο υγειονομικών παροχών.

 

Παράλληλα συζητήσαμε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στις 20 Μαΐου. Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε και στηρίξαμε αυτή την κορυφαία πρωτοβουλία που αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά του ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό και στοχεύει στην προβολή της ελληνικής γλώσσας και παιδείας. Είναι η απόλυτη παρακαταθήκη των προγόνων μας με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα