Επίσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο πατρικό σπίτι του Ελ. Βενιζέλου στα Χανιά Γ. Πατούλης: «Όλοι οι Έλληνες πρέπει να επισκεφθούν το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, τιμώντας τον σημαντικότερο πολιτικό ηγέτη που ανέδειξε ο σύγχρονος ελληνισμός»

venizelos_29082016venizelos_290816

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κρήτη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισκέφθηκε σήμερα το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων.

Κατά την επίσκεψη ο κ. Πατούλης συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Χανίων Αν. Βάμβουκα και τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Ν. Παπαδάκη, ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους και τον ενημέρωσε για την ιστορία της οικίας Βενιζέλου.

Το σπίτι αποτέλεσε τη στέγη ζωής του Ελ. Βενιζέλου επί τριάντα και πλέον χρόνια και φέρει την προσωπική του σφραγίδα. Όλοι οι χώροι, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, έχουν διατηρήσει μέχρι και σήμερα την αυθεντική τους μορφή, αυτή που είχαν την εποχή που κατοικούσε στο σπίτι.

Χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού του 19ου αιώνα με δυτικές επιρροές, η οικία Βενιζέλου αποτελείται από τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Η μουσειακή διαδρομή έχει 18 επισκέψιμα σημεία-σταθμούς με αυθεντικά εκθέματα, τεκμήρια μεγάλης ιστορικής αξίας και πλούσιο εποπτικό υλικό.

Έπιπλα της δεκαετίας 1925-1935, διαλεγμένα από τον ίδιο τον Βενιζέλο και τη σύζυγο του, που τα έφεραν από την Αθήνα και το εξωτερικό, κινητά διακοσμητικά αντικείμενα και πίνακες εποχής, πρωτότυπες φωτογραφίες και προσωπικά του αντικείμενα ιδιαίτερα σημαντικής αξίας, κοσμούν το εσωτερικό της οικίας.

Μεταξύ των σημαντικών εκθεμάτων συμπεριλαμβάνονται τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών στο Παρίσι το1920 αλλά και το αυτοκίνητο Packard (μοντέλο 1929), στο οποίο επέβαινε κατά τη δολοφονική απόπειρα της λεωφόρου Κηφισίας (1933) και φέρει τα σημάδια από 66 σφαίρες.

Η οικεία-μουσείο του Ελ. Βενιζέλου αποδόθηκε στο κοινό τον Ιούνιο του 2015 μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αποκατάστασης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πληθώρα αλλά και την ανεκτίμητη ιστορική αξία των εκθεμάτων, κάνοντας λόγο για ένα «μουσείο-κόσμημα» για την Κρήτη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Μόνο δέος και συγκίνηση μπορεί κάποιος να αισθανθεί, επισκεπτόμενος το πατρικό σπίτι του σημαντικότερου πολιτικού ηγέτη που ανέδειξε ο σύγχρονος ελληνισμός και το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα εκπληκτικό Μουσείο.

Σε αυτό το σπίτι ο Ελ. Βενιζέλος έζησε όλα τα δημιουργικά του χρόνια, μη θέλοντας να κόψει τους ισχυρούς δεσμούς που τον έδεναν με την πατρίδα και την οικογένεια του.

Θεωρώ πως όλοι οι Έλληνες πρέπει να επισκεφθούν το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, τιμώντας αυτόν τον σπουδαίο οραματιστή ο οποίος υπήρξε μία πολιτική ιδιοφυία, μία εμβληματική μορφή που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας μας. Αν και έχουν περάσει 80 χρόνια από το θάνατο του, η απουσία του ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο που η Ελλάδα ταλανίζεται από την κρίση, είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Παπαδάκη για την ξενάγηση αλλά και την πολύ εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με την ιστορία της οικίας Βενιζέλου. Με τον Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συμφωνήσαμε πως επιβάλλεται να γνωρίζουν για τη ζωή και την προσωπικότητα αυτού του σπουδαίου πολιτικού και οι νεότερες γενιές.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε τους τρόπους συνεργασίας της ΚΕΔΕ με το Ίδρυμα προκειμένου, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου, να διοργανώσουμε από κοινού την ίδια μέρα και σε συνεργασία με σχολικά ιδρύματα, εκδηλώσεις μνήμης προς το πρόσωπο του».
venizelos 290816

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα