Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο σε θέματα στρατηγικής και διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) και Προέδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης στο Συνέδριο του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με θέμα:
«Νέα μοντέλα διαχείρισης και παροχής υπηρεσιών για τους Δήμους, η συμβολή του κοινωνικού διαλόγου και των καλών πρακτικών στην βελτίωση της απόδοσης των υπηρεσιών »
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. σημείωσε πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις ευθύνες και τις δυνατότητες της χώρας μας και τόνισε χαρακτηριστικά:
«Όποιος αρνείται να το αντιληφθεί αυτό, όποιος δεν καταλαβαίνει ότι η αυλή της Ελλάδος είναι και ευρωπαϊκή αυλή, όποιος υποστηρίζει θέσεις όπως το κλείσιμο εθνικών συνόρων, που υπηρετούν εθνικές σκοπιμότητες κι όχι τη συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος, ουσιαστικά υπονομεύει το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο εν κατακλείδι, υπερβαίνει τη χώρα και απαιτεί πανευρωπαϊκό σχέδιο για την ομαλή αντιμετώπισή του».
Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα με ανθρωπιστική πρώτα από όλα διάσταση, που όμως ανέδειξε για μια ακόμη φορά τα γνωστά ελλείμματα της ευρωπαϊκής ένωσης όσον αφορά την κοινή εξωτερική της πολιτική, το σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, την ικανότητά της να αποφασίζει και να δρα άμεσα και αποφασιστικά όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες κρίσης και πρόσθεσε πως «το προσφυγικό πρόβλημα θέτει σε αμφισβήτηση ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που διαθέτουν μέχρι σήμερα οι πολίτες των χωρών μελών της Ε.Ε., αυτό της ελεύθερης διακίνησης τους, χωρίς κανέναν περιορισμό, στα όρια της Ευρώπης».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ομιλία του εστίασε ιδιαίτερα στο βάρος που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι ελληνικοί Δήμοι που αποτελούν, όπως ανέφερε «τις πύλες υποδοχής των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών» και σημείωσε πως «Οι παραμεθόριοι νησιωτικοί Δήμοι του Αιγαίου που αποτελούν τις κύριες περιοχές εισόδου, ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι οι Δήμοι του μητροπολιτικού κέντρου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και Δήμοι της Βορείου Ελλάδος στους οποίους έχουν δημιουργηθεί χώροι υποδοχής προσφύγων, σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς μηχανισμούς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), προσπαθούν παρά τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτουν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα στις έκτακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί».
Παράλληλα ανέφερε πως οι Δήμοι είναι αυτοί που καλούνται να διαχειριστούν σε καθημερινή βάση ζητήματα όπως :
- Σίτισης, στέγασης, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μεταφοράς ανθρώπων
- Καθαρισμού και επισκευών σε δημοτικές εγκαταστάσεις, ηλεκτροδότησης των κοινόχρηστων χώρων
- Συνθηκών υγιεινής, και απρόσκοπτης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας.
- Θαλάσσιας ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικές βάρκες, σωσίβια, βουλιαγμένα σκάφη κ.λπ.. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, μόνο στη Λέσβο, υπάρχουν 800 τόνοι μη ανακυκλώσιμων υλικών.
Κι όλα αυτά ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στους Δήμους, τόσο σε προσωπικό όσο και απαραίτητο εξοπλισμό, όπως μηχανήματα, απορριμματοφόρα, πλυντήρια, κλπ, για να διαχειρισθούν το πρόβλημα που δημιουργεί η άφιξη και διαχείριση τόσων χιλιάδων ανθρώπων, που πολλές φορές ως ποσοστό ξεπερνούν το 1000% του τοπικού πληθυσμού των Δήμων υποδοχής.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 1.000 θέσεις υποδοχής στο Δήμο Αθηναίων. Επίσης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του 2015, συμφωνήθηκε να εξασφαλιστούν επιπλέον 30.000 θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα.
Παράλληλα δημιουργούνται δύο κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα φιλοξενούν από 10.000 άτομα, τα οποία και θα δέχονται τους «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες.
Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ενεργό στήριξη της ψηφιακής καμπάνιας με τίτλο «Δώστε το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες για τη βοήθεια στους πρόσφυγες» και την έμπρακτη επιβράβευση των Τοπικών Κοινωνιών και Αυτοδιοικήσεων και υπογράμμισε «Ζητώ με την ευκαιρία αυτή κι από σας να στηρίξετε τη χώρα μου με την ψήφο σας».
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ στην προσπάθεια να δοθεί μία διέξοδος στο φλέγον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος ο κ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η ΚΕΔΕ, προασπίζει τα συμφέροντα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της χώρας. Επικεντρώνει στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, ώστε να δώσει διέξοδο και στο προσφυγικό ζήτημα.
Η ΚΕΔΕ έχει κάνει ήδη τα πρώτα βήματα στη συμμετοχή της στην διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Συγκεκριμένα, μετά από δική της πρωτοβουλία επέτυχε, να συσταθεί Κοινή Επιτροπή με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και έβαλε τη θεμέλιο λίθο στην προοπτική ανάσχεσης του προβλήματος και βιώσιμης διαχείρισης των επιπτώσεων του ζητήματος στις τοπικές κοινωνίες.
Πριν από λίγες μέρες, στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής, η ΚΕΔΕ κατάφερε να δεσμεύσει τον αρμόδιο υπουργό στη διαχείριση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις στρατηγικής μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και όχι ερήμην τους. Στον επόμενο μήνα, αναμένονται τα επόμενα βήματα.
Σε αυτή την προσπάθεια, η ΚΕΔΕ θα αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο συντονισμού και εποπτείας, ενώ θα υποστηρίξει το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των συγκεκριμένων δράσεων με την εκπόνηση των όποιων μελετών απαιτηθούν, από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί τον εθνικό επιστημονικό σύμβουλο για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γιώργου Πατούλη