ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 200ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ Α’ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ 19 & 20 Μαρτίου 2022

Άρχισαν σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 200 επετείου της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στη Νέα Επίδαυρο.

«Εξήντα πληρεξούσιοι. Από το Σούλι και τη Θεσσαλονίκη , μέχρι την Κάσο και τα Ψαρά!

Από τη Σκόπελο και το Πήλιο έως τη Ρούμελη και το Μοριά!

Μέσα από πρωτόγνωρες για την εποχή δημοκρατικές συνελεύσεις, μαζεύτηκαν στον ιερό τόπο της Νέας Επιδαύρου για να συστήσουν κράτος!

Αυτοί οι εξήντα ηρωικοί  Έλληνες και πλήθος «παρατηρητών», ύψωσαν την κοινή της Ελλάδας σημαία και όρισαν το κράτος, απαιτώντας ουσιαστικά από τον υπόλοιπο κόσμο να σεβαστεί την απόφασή τους.

Σημεία της Ιστορίας γυρνούν στο μυαλό μας σε κάθε γενιά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά με τα ίδια θύματα! Τους πονεμένους αυτού του κόσμου!», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης.

Στη Νέα Επίδαυρο, ο Δήμος Επιδαύρου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Βουλή των Ελλήνων με σειρά εκδηλώσεων τιμούν την ιστορία μας μέσα από δράσεις που φέρνουν στο νου τη συνεργασία, τη σύμπνοια και την κοινή πορεία.

Από τις 19 έως τις 27 Μαρτίου 2022 η καρδιά της Ελλάδας θα χτυπά εκεί όπου ξεκίνησε, στη Νέα Επίδαυρο, με πλήθος εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σάββατο 19 έως Κυριακή 27 Μαρτίου στο χώρο της Μόνιμης Έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων δεκατέσσερις σύγχρονοι εικαστικοί ξεναγούν στην έκθεση ‘’Περί Μόνου του Κοινού της Ελλάδος Συμφέροντος’’ με την επιμέλεια της κ. Αμαλίας Παπαϊωάννου -Δρ.Ιστορίας της Τέχνης και του κ. Ευάγγελου Λιούγκα-Εικαστικού.

Σήμερα το πρόγραμμα περιελάμβανε υπογραφή πρωτοκόλλου επανασύνδεσης ιστορικών επαρχιών που απέστειλαν παραστάτες, από τους δημάρχους των σύγχρονων δήμων. Συνεδρίαση των τριάντα έξι δημάρχων με θέμα «Η επικαιροποίηση της ανάγκης της πολιτικής ελευθερίας και της ανάδειξής της ως θεμελιώδη αξία στη ζωή μας», ομιλία από τον κ. Γεώργιο Κόνδη -Κοινωνιολόγο, Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελ/νήσου με θέμα « Η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και η διαχρονική της σημασία»

Αύριο Κυριακή 20 Μαρτίου συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις 200 ετών από την Α’ Εθνοσυνέλευση, παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ακολούθως Σάββατο 26 Μαρτίου: Στις 19.00 «Αναγνώσεις του Συντάγματος 1821» ερευνητική performance από το Πανεπιστήμιο Πελ/νήσου με την επιμέλεια της κ. Αγγελικής Σπυροπούλου -Καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και στις 20.00 ομιλία του γεωπολιτικού επιστήμονα κ .Γεωργίου Πραχαλιά -Τακτικού Μέλους της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών με θέμα «Διακόσια χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου»

Πηγή: Δήμος Επιδαύρου

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα