Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων: Ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας στη σύσκεψη με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωικών Υποθέσεων

Το σύνολο των ουσιαστικών ζητημάτων κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων τέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα αργά το μεσημέρι με τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στο Ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο παρουσία αντιδημάρχων, της Πρ. του ΣΥΚΟΙΠΑ και εκπροσώπων φορέων που σχετίζονται αρμοδίως με το χαρτοφυλάκιο της κ. Δόμνας Μιχαηλίδου.

Στη σύσκεψη τέθηκαν τόσο από τη Δήμαρχο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας όσο και από τους φορείς ,λειτουργικά και οικονομικά ζητήματα και παράλληλα έγινε ενημέρωση για τα πεπραγμένα και τους στόχους τόσο του Δήμου όσο και των φορέων με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Επίσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού Παναγιώτης Βαρούχας ενημέρωσε για τις καινοτόμες ενέργειες στήριξης της εργασίας στις οποίες έχει προχωρήσει η δημοτική αρχή . Η Υφυπουργός από την πλευρά  της έδωσε απαντήσεις για σειρά ζητημάτων, κατέγραψε αιτήματα και δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή της για ικανοποίηση πολλών εξ αυτών.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Ανδρέας Σκούπουρας ο οποίος εκπροσώπησε και το Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ, οι Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εργασίας Παναγιώτης Βαρούχας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Καλόγερος, ο Σπύρος Ζουμπουλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κέρκυρας και πρόεδρος της “Μέλισσα”, η Αμαλία Αυγερινού, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Ατόμων που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, ο κ. Διονύσιος Δουκάκης Πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Κέρκυρας καθώς και μέλη του Δ.Σ. καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

Βασικά αιτήματα των ΑμεΑ από τον Ανδρέα Σκούπουρα

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Ανδρέας Σκούπουρας ενημέρωσε την κ. Μιχαηλίδου για το σύνολο των ενεργειών, δράσεων, παρεμβάσεων και έργων που έχει κάνει η δημοτική αρχή. Παράλληλα, στο επίπεδο των αιτημάτων, ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη ανάγκη η στήριξη της πολιτείας για την δυνατότητα πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων ειδικότητας κοινωνικών λειτουργών. Επίσης, μέριμνα για να υπάρξει περιθώριο καταστατικής δυνατότητας δημιουργίας Κέντρου Χρονίως Πασχόντων και περαιτέρω στήριξης των ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι αυτά αποτελούν και αιτήματα συνολικά του αναπηρικού κινήματος και της εκπροσώπησής του.

Προσχολική αγωγή και πρόγραμμα “Κυψέλη”

Η πρ. Του ΣΥΚΟΙΠΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν την Υπουργό για το σύνολο των δράσεων και των έργων τα οποία έχει κάνει ο Οργανισμός τα τελευταία 3 χρόνια  με επισήμανση στη λειτουργία δομών όπως το ΚΔΑΠ  ΜεΑ και σε όλες τις υποστηρικτικές δομές φροντίδας. Ειδική αναφορά έγινε στους τομείς της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις δομές που έχουν δημιουργηθεί και εκσυγχρονιστεί όσο και σε ό,τι αφορά την ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Λειτουργικά ζητήματα του Οργανισμού τέθηκαν επίσης υπόψη της κ. Υφυπουργού ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα “Κυψέλη” που βρίσκεται σε διαβούλευση και μέσω του οποίου θα γίνει αναδιαμόρφωση των βρεφικών και παιδικών σταθμών από χώρους φύλαξης σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, έγινε ουσιαστικότατη συζήτηση επί ειδικών θεμάτων εφαρμογής του. Η εφαρμογή του προγράμματος, όπως έγινε διακριτά αισθητό αποτελεί μια αυτονόητη  ανάγκη που θα δώσει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού της προσχολικής αγωγής όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Τι ζητήματα έθεσαν οι φορείς

Η Ένωση Πολυτέκνων έθεσε ζητήματα που σχετίζονται με τα εισοδηματικά κριτήρια της επιδοματικής πολιτικής, θέματα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και γενικότερα στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών. Η μέριμνα στέγασης μοναχικών ατόμων που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα θέματα που τέθηκαν στην Υφυπουργό από την κ. Αυγερινού ως εκπροσώπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασαιμίας καθώς και ζητήματα επιδοματικκής πολιτικής. Ο κ. Σπ. Ζουμπουλίδης  ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ, μεταξύ άλλων αιτήθηκε την εγκαιρότερη ανάθεση εκ μέρους του Υπουργείου προς τους Δήμους για την προετοιμασία των διαδικασιών και λειτουργία των κατασκηνώσεων ενώ έθεσε επίσης ζητήματατα που σχετίζονται με την επιχορήγηση των ΑμεΑ και την γενικότερη στήριξή τους. Όπως έγινε διακριτό δε στην σύσκεψη και από τον κ. Ζουμπουλίδη, η δημιουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα, όραμα και ανάγκη για το αναπηρικό κίνημα.

 Δόμνα Μηχαηλίδου: Θωρακίζουμε την κοινωνική πολιτική

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “Σήμερα με την Δήμαρχο και τους αρμόδιους φορείς, είχαμε μια πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση, για όλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της πρόνοιας, αλλά και για τις νέες πρωτοβουλίες οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας. Τους ευχαριστώ για την ουσιαστική δουλειά που κάνουν καθημερινά. Αποτελεί θετική έκπληξη για μας το πόσες πολλές πρωτοβουλίες έχει πάρει ο Δήμος. Με ενεργητικές πολιτικές, όλες και όλοι μαζί θωρακίζουμε την κοινωνική πολιτική.”

Μ. Υδραίου: Ωφέλιμη και παραγωγική η επίσκεψη της Υπουργού

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εξέφρασε ικανοποίηση για την ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ των φορέων, των οικείων υπηρεσιών του Δήμου και της Υφυπουργού καθώς ακούστηκαν προτάσεις και δρομολογήθηκαν λύσεις σε καυτά προβλήματα. Ένα από τα βασικότερα αιτήματα του Δήμου μαζί με τους εκπροσώπους ΑμεΑ αποτελεί η δημιουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που αποτελεί βασικό στόχο υλοποίησης για τη δημοτική αρχή καθώς θέλει να βάλει τέλος στην αγωνία και την ανασφάλεια των γονιών και οικείων προσώπων των ΑμεΑ για την τύχη τους όταν αυτοί πλέον θα αδυνατούν να τους υποστηρίζουν. Ειδικά για το θέμα αυτό, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι θα βοηθήσει με όλες τις τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια του Δήμου καθώς αποτελεί και κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Εκτιμώ ως απολύτως ωφέλιμη την έλευση της Υφυπουργού και τη συζήτηση μαζί της καθώς είχε την ευκαιρία να δει από κοντά δομές, φορείς, το έργο το οποίο επιτελείται αλλά να ενημερωθεί και για τα προβλήματα, γεγονός το οποίο οικοδομεί μια πιο στενή συνεργασία με στήριξη και αρωγή εκ μέρους του Υπουργείου”¨.

Μετά το τέλος της σύσκεψης η Δήμαρχος δώρισε στην κ. Υφυπουργό αναμνηστική πλακέτα που φέρει το έμβλημα του Δήμου καθώς και το αναμνηστικό τεύχος “300 χρόνια από την πολιορκία της Κέρκυρας 1716-2016” που αποτελεί έκδοση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα