Διαμαρτυρία Γκουντενούδη προς την ΚΕΔΕ για εξελίξεις στο προσφυγικό

Ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιο Πατούλη, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την μη ενημέρωση των δήμων για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από χώρες της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και ζητά την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Εσχάτως πληροφορούμεθα ότι ευρωπαϊκές χώρες προγραμματίζουν να ξεκινήσουν άμεσα την διαδικασία επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, καθώς δυνάμει του Κανονισμού 604/2013 «Δουβλίνο ΙΙΙ» το πρώτο κράτος μέλος όπου είναι αποθηκευμένα τα δακτυλικά αποτυπώματα ή υποβάλλεται αίτηση ασύλου είναι υπεύθυνο για την αίτηση ασύλου ενός ατόμου.
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι έχει ήδη ξεκινήσει η γραφειοκρατική διαδικασία και αναμένονται επιστροφές μέσα στον επόμενο μήνα και μάλιστα σημείωσε ότι δεν γνωρίζει που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες ούτε και αν θα μπορέσουν να ξαναφύγουν ποτέ όσοι επιστρέψουν στη χώρα μας.
Η Πατρίδα μας, βρέθηκε αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις οι οποίες ξεπερνούν την χρονική συγκυρία και την οικονομική και κοινωνική περίσταση και αφήνουν μέρα με τη μέρα το αποτύπωμα τους ανεξίτηλο στις κοινωνίες μας.
Ενώ η εξέλιξη της εισδοχής των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας ελάμβανε χώρα βαθμηδόν από τη στιγμή που ενέσκηψε η κρίση στην περιοχή τους, και ενώ όλοι προειδοποιούσαν για την έξαρση του φαινομένου, η κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία πιάστηκαν για ακόμη μια φορά «στον ύπνο».
Καθώς η κρατική μηχανή δεν ήταν προετοιμασμένη για να παράσχει ούτε καν τα στοιχειώδη στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους επί αρκετούς μήνες, οι δημοτικές και κοινωνικές δομές υπήρξαν εντυπωσιακά ανθεκτικές.
Ο Δήμος μας, ο Δήμος Παιονίας, ένας ακριτικός δήμος των 28.000 κατοίκων, ανέλαβε και διεκπεραίωσε το βάρος της διαχείρισης άλλων τόσων προσφύγων και μεταναστών. Όμως η τοπική κοινωνία δεν αντέχει άλλο, κάποτε το πάθημα θα πρέπει να γίνει επιτέλους μάθημα.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται για μια ακόμη φορά δίχως καμία ενημέρωση από την επίσημη πολιτεία για τον αριθμό και την προέλευση των ανθρώπων που πρόκειται να επιστρέψουν αλλά και δίχως καμία συμμετοχή στις αποφάσεις για προετοιμασία και αντιμετώπιση του ζητήματος που θα προκύψει καθώς υπάρχει δυναμική εξέλιξης των ροών μέσω της επαναπροώθησης από χώρες της Ε.Ε. προς τη Χώρα μας.
Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής για να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα.»

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
6ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα