Έκτακτη συνεδρίαση ΔΣ Ωρωπού για απολογισμό των πυρκαγιών

Σε ανακοίνωση του Δήμου Ωρωπού για τον απολογισμό των πυρκαγιών στην περιοχή αναφέρονται τα εξής:

«Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο συγκλήθηκε, χθές, μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, με μοναδικό θέμα τον απολογισμό των καταστροφικών πυρκαγιών, που έπληξαν τον Δήμο μας και συγκεκριμένα τις περιοχές Καλάμου, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου.
Η Δημοτική Αρχή, ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και τους δημότες και κατοίκους της περιοχής μας για το χρονικό και την εξέλιξη της φωτιάς, τις αιτίες που οδηγηθήκαμε σε αυτήν την καταστροφή. Επίσης σε τι κατάσταση βρισκόμαστε την επομένη ημέρα όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών και ποιες είναι οι κινήσεις σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων κατοίκων αλλά και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τις κινήσεις προστασίας του από τις επερχόμενες βροχές.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Ρούσσης, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης, τόσο για τα γεγονότα της φωτιάς, καθώς έζησε το τριήμερο των πυρκαγιών από κοντά, δίχως να λείψει στιγμή από την καρδία των γεγονότων, όσο και για τις προληπτικές ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί από τον Δήμο κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μέσω της Πολίτικης Προστασίας.
Ξεκαθάρισε πως η συμμέτοχη του Δήμου, όπως είναι σε όλους γνωστό, αφορά μόνο στην πρόβλεψη και στην εφαρμογή των έργων δασοπροστασίας των περιοχών του Δήμου μας, δηλαδή εργασίες όπως διάνοιξη και καθαρισμό δασικών δρόμων, που έγιναν καθ’ υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας, και της Πυροσβεστικής, αποκατάστασης και πλήρους λειτουργίας των κρουνών πυρόσβεσης και του δικτύου ύδρευσης, καθώς και την επιχειρησιακή λειτουργία των οχημάτων του δήμου και των εθελοντών, με πληρότητα του εξοπλισμού τους.
Εργασίες που πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα, παρά την άρνηση της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο που ήρθε το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση, στον χρόνο και στο μέγεθος που απαιτούνταν, σε συνεργασία με τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας κ. Αθανάσιο Λέκκα, ο οποίος λόγω της ιδιότητας του ως πρώην Ανώτατος Αξιωματικός της Πυροσβεστικής, για πρώτη φορά τα έργα εκτελέστηκαν με την ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία.
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Αυτή της επένδυσης στον ανθρώπινο πόνο και θυμό και στην εκμετάλλευση της δυσχερούς κατάστασης που έχουν βρεθεί κάποιοι συνάνθρωποι μας. Δεν ήμασταν σε θέση να φανταστούμε πως κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, θα μπορούσαν να επενδύσουν στην καταστροφή για να εκτοξεύσουν λαϊκιστικές κορώνες για επίρριψη ευθυνών, κάνοντας φθηνή μικροπολιτική.
«Ανακάλυψαν» συνομιλίες με πυροσβέστες από το κλιμάκιο της πυροσβεστικής του Καλάμου, καταθέτοντας ανυπόστατους και ψευδείς ισχυρισμούς και εικασίες, προσβάλλοντας πραγματικά το έργο αυτών των ανθρώπων, που δίνουν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους.
Δεν μπορείς να διαβάλλεις αυτούς τους ανθρώπους, τους καθημερινούς ήρωες της διπλανής πόρτας, που με αυταπάρνηση και τεράστιο ζήλο, σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, περιούσιες, το περιβάλλον.. Σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Και αυτό το όριο, πραγματικά, ξεπεράστηκε, χθες, από την παράταξη του κ. Γιασημάκη.
Με έντονο ύφος, εριστικός και, ιδιαιτέρως, ειρωνικός, «εφεύρε παραλήψεις», που δεν αφορούν τον πολιτικό βίο του Δήμου μας και τα δημοτικά πεπραγμένα, αλλά απογυμνώνουν και εξευτελίζουν θεσμούς και λειτουργούς της κοινωνικής συνοχής. Και όταν κλήθηκε να αποδείξει τα λεγόμενά του, καταθέτοντας ονόματα, τότε η γύμνια και η ανυποστασία του, έδωσαν την θέση τους σε προσωπικές και ανούσιες επίθεσης κατά πάντων.
Μένουμε στις δικές μας πράξεις και στην προστασία των δημοτών και των περιουσιών τους. Τα εύσημα έρχονται καθημερινά στον δήμο μας, από ανθρώπους που έζησαν την λαίλαπα από κοντά, από μέσα. Στοχεύσαμε στον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή ήταν η κυρία επιδίωξη μας. Παρά την μεγάλη καταστροφή δεν υπήρξε ούτε μικροτραυματισμός, παρόλο που οι συνθήκες επέβαλλαν την εντολή για εκκένωση των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων και πληθυσμός περίπου 15.000 ατόμων κλήθηκε να μετακινηθεί, χωρίς να συμβεί το παραμικρό.
Οι υπηρεσίες μας από την πρώτη στιγμή στέκονται αρωγοί, στην εξυπηρέτηση των πληγέντων, κατοίκων και επιχειρηματιών. Η επομένη ημέρα είναι ακόμα δυσκολότερη και είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Κάποιοι ας παρακολουθούν από μακριά κυνηγώντας την ματαιοδοξία τους και τις τηλεοπτικές κάμερες, παρατηρώντας και επεμβαίνοντας από το Facebook».

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Δημάρχου στο χθεσινό συμβούλιο.

Περισσότερα

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα