Υπογράφηκε πρόσφατα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου η προγραμματική σύμβαση της πράξης “ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ” ,προϋπολογισμού 409.200,00 € (με ΦΠΑ 24%), μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (εποπτεύουσα αρχή) παρουσία της κυρίας Υπουργού Λίνας Μενδώνη ,της Περιφέρειας Κρήτης (χρηματοδότης) παρουσία του κύριου Περιφερειάρχη Αρναουτάκη Σταύρου, του Πολυτεχνείου Κρήτης (φορέας υλοποίησης) παρουσία του κύριου Πρύτανη Λαγουδάκη Μιχαήλ και της Αμαλίας Κωτσάκη ( επιστημονικά υπεύθυνης του Ερευνητικού Προγράμματος-Καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης) και του Δήμου Αποκορώνου (κύριος της πράξης) παρουσία του κύριου Δημάρχου Κουκιανάκη Χαράλαμπου.
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι ο Δήμος στο πλαίσιο του πολιτισμικού του ρόλου και της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενισχύει την εκπόνηση τοπικών προγραμμάτων με σκοπό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ενταγμένων στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.
Το Υπουργείο Πολιτισμού , η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αποκορώνου και το Πολυτεχνείο Κρήτης, από κοινή αφετηρία, συμπράττοντας κατά το δυνατόν ισόρροπα, στο πλαίσιο κοινώς εξυπηρετούμενου δημόσιου σκοπού, τον οποίο είναι εκ του νόμου επιφορτισμένα να επιτελούν, συμφωνούν να συνεργαστούν μεταξύ τους με τη σύναψη της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης , για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος του συγκεκριμένου έργου.
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου δήλωσε ότι σκοπός της σύμβασης είναι η ιστορική έρευνα για τη τεκμηρίωση 27 μνημείων που ύστερα από πρόταση του Δήμου επελέγησαν για να συγκροτήσουν πολιτιστική διαδρομή, παράλληλα με την επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτιών φθοράς των δομών τους. Ειδικά, για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία, ανάδειξη και προβολή τους στο πλαίσιο πολιτιστικής διαδρομής διερευνώνται σύγχρονες θεωρήσεις και καλές πρακτικές διεθνώς, σε συνδυασμό με την δυναμική του δικτύου των μνημείων αυτών. Ως απόρροια των ερευνητικών εργασιών θα ακολουθήσει η παραγωγή προτάσεων για την αποκατάσταση των κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου τους, και η απόδοση νέας χρήσης ή χρήσεων θα στοχεύει στη διατήρηση του μνημειακού χαρακτήρα των χώρων και τη συνέργεια με το φυσικό περιβάλλον ως αναπόσπαστο στοιχείο τους. Στη συνέχεια, με βάση τα αποτελέσματα των διερευνήσεων θα ακολουθήσει ο πειραματικός σχεδιασμός σειράς προτάσεων που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων, αποδίδοντας συνάφεια στο σύνολο του πολιτιστικού τοπίου του Δήμου μας, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικά οι παρεμβάσεις και οι νέες κατασκευές με τη συνεργασία και των τεσσάρων συμβαλλομένων φορέων.
Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι τα οποία συγκροτούν την πολιτιστικά διαδρομή είναι τα εξής:
1)Υστερομινωϊκός τάφος Στύλου
2) Μινωϊκός κεραμικός κλίβανος
3) Ναός Παναγίας Ζερβιώτισσας
4) Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Στύλου
5) Νερόμυλος «των Καλογέρων» Στύλου
6) Μινωϊκό μέγαρο Σαμωνά
7) Ναός Αγίου Νικολάου στα Κυριακοσέλλια
8) Νιό Χωριό, Οθωμανικό φρούριο
9) Ενετοτουρκικό συγκρότημα Νιού Χωριού
10) Βάμος, Σχολείο του Μοντέρνου Κινήματος (1930)
11) Νερόμυλος Καλυβών
12) Παλαιοχριστιανική βασιλική Αλμυρίδας
13) Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου
14) Ελαιοτριβείο Ενετοκρατίας στο Γαβαλοχώρι
15) Πηγάδια Ενετοκρατίας στο Γαβαλοχώρι
16)Πηγάδια Ενετοκρατίας στο Παλαιλώνι
17)Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι
18)Μονή Παναγίας στο Καρύδι:
19)Ελληνιστική γέφυρα «Ελληνική Καμάρα»
20)Νερόμυλος Ενετοκρατίας στην Ελληνική Καμάρα
21)Πύργος Αληδάκη στον Εμπρόσνερο
22)Ναός Αγίου Νικολάου στη Μάζα
23)Ναός Παναγίας στον Αλίκαμπο
24)Μινωϊκός, θολωτός τάφος Φυλακής
25)Ναός Αγίου Γεωργίου Κουρνά
26) Στρατηγείο Εθνικής Αντίστασης στην Ασή Γωνιά
27) Γαλαρία των Ναζί στο Κόκκινο Χωριό (εξωτερικός χώρος)
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης για κάθε έργο θα συγκροτηθεί πλήρης φάκελος με την πλήρη ιστορική του τεκμηρίωση, αποτύπωση, και πρόταση αποκατάστασης του ιδίου και του περιβάλλοντος χώρου. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις για την αποκατάσταση των μνημείων οφείλουν : 1) να είναι εφαρμόσιμες κατά το ισχύον νομικό πλαίσιο, να μην προσκρούουν σε νομικές διατάξεις, , ούτε και να απαιτούν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, β) να ανταποκρίνονται στο πλαίσιο των απαιτήσεων που θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες- αδειοδοτούσες αρχές και γ) να υποβληθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ προς έγκριση.
Σημειώνεται ότι το έργο της επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης με υπεύθυνη την κ.Κωτσάκη Αμαλία θα υποστηριχτεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και από τον κ.Μιχάλη Ανδριανάκη, αρχαιολόγο, τ. Έφορο Αρχαιοτήτων Κρήτης, ο οποίος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με τα μνημεία της περιοχής του Αποκόρωνα.
Το έργο θα παραδοθεί σε τέσσερις φάσεις εκπόνησης των ερευνών-προτάσεων. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του αντικειμένου της Προγραμματικής Σύμβασης έχει συνολική διάρκεια τριάντα μήνες.
Τελειώνοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ευχαρίστησε την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη Σταύρο, τη Βουλευτή Χανίων και π.Υπουργό κ.Ντόρα Μπακογιάννη για τη συμβολή της,τον Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Λαγουδάκη Μιχαήλ, την καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Αμαλία Κωτσάκη, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Παπαδοπυλου Ελένη για τη συνεργασία, τον άμισθο συνεργάτη του Δήμου κ. Ανδριανάκη Μιχαήλ και υπηρεσιακούς παράγοντες και δήλωσε ότι η συντήρηση και η ανάδειξη των μνημείων θα προσδώσει αναπτυξιακή προοπτική και αποτελεί χρέος ώστε να μην αποτελούν εγκαταλελειμμένα απομεινάρια του παρελθόντος αλλά ζωντανοί χώροι αναφοράς και υπενθύμιση της μεγάλης τους ιστορικής αξίας ντόπιων και επισκεπτών.