Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Δήμου Δελφών για το 2023

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Δελφών, με την εκδοτική μέριμνα του Δικτύου Δελφών και στην προσπάθεια της ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου εξέδωσε εβδομαδιαίο ημερολόγιο. Το ημερολόγιο του 2023 είναι αφιερωμένο στον μεγάλο συμπατριώτη μας ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά και στο έργο του στον Μητροπολιτικό Ναό της Άμφισσας. Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση 120 σελίδων που περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Την έκδοση επιμελήθηκαν οι Γιώργος Σκυλογιάννης και Νίκος Κατσικούλης, το σχεδιασμό και τη σελιδοποίηση έκανε η Έφη Ζουμά και οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Κουλελή.
Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής αναφέρει στον πρόλογό του:
Η επιλογή του αφιερώματος του νέου επετειακού μας ημερολογίου του 2023 στον Παπαλουκά, μετά από έναν υπερδεκαετή αγώνα από την ολοκλήρωση της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που φιλοξενεί τα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, έργα του, ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε, στο πλαίσιο της ανάδειξης του ζωγράφου και του διατηρητέου μνημείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άμφισσας. Αναμένουμε με προσδοκία την επαναλειτουργία της ενορίας μας που στερηθήκαμε χάριν των εργασιών αποκατάστασης, για να θαυμάσουμε το περίλαμπρο έργο του.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών, κ. Νίκος Κατσικούλης σημειώνει:
«Αναμφίβολα ο Μητροπολιτικός Ναός της Άμφισσας, αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο. Κι αυτό επειδή στους θόλους και τις αψίδες του, ο Παπαλουκάς απέδωσε παραστάσεις και μορφές της Ορθόδοξης πίστης, πάντοτε πιστός στην παράδοση, αλλά ταυτόχρονα αφομοιώνοντας με τρόπο μοναδικό και πρωτότυπο τις καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής του και την έμπνευση που του προσέφερε από τα παιδικά του χρόνια η θέα των γλυπτών και του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, όταν έφευγε κρυφά από τη Δεσφίνα, πήγαινε στους Δελφούς και όπως ο ίδιος μαρτυρά: «έβλεπα, έβλεπα αχόρταγα τα ζωντανά μάρμαρα και φοβόμουν να αντικρύσω το βλέμμα τους, όπως μου φαίνονταν πιο ζωντανά και από τους ζωντανούς».
Αντίτυπα του ημερολογίου θα διανέμονται δωρεάν από την Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Άμφισσας και Ιτέας, κατά τις ώρες λειτουργίας τους και μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων.
spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα