Αν. Υπ. Εσωτερικών, Στ. Πέτσας: Μία συνεκτική οριζόντια πολιτική για την ορεινότητα είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΕσωτερικώνΣτέλιος Πέτσας, πραγματοποίησε  επίσκεψη στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, ενώ την επόμενη μέρα απηύθυνε χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Τακτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψή του στο Νότιο Πήλιοτην Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, ο κ. Πέτσας – συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο, τους Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρο, Αθ. Λιούπη και Κ. Μαραβέγια, τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μ. Μιτζικό, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και  Σποράδων Δ. Κολυνδρίνη, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπροσώπους Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας – παρέστη στην τελετή παραλαβής του δρόμου Λεφοκάστρου-Καλάμου μήκους 3 χιλιομέτρων, εγκαινιάζοντας το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και παραδόθηκε σε χρήση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το σημαντικό αυτό έργο αγροτικής οδοποιίας ανοίγει μια νέα σελίδα στην περιοχή, καθώς βοηθά τόσο στην πρόσβαση για λόγους που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα όσο και στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται, όπως δήλωσε, για ένα μόνο τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου έργου οδοποιίας ύψους 9,5 εκ. ευρώ που χρηματοδοτούμε από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. «Ακολουθεί η ένταξη του μεγάλου έργου της οδικής ασφάλειας, την επόμενη εβδομάδα. Βάζουμε πολύ σημαντικά χρήματα για την οδοποιία και έχουμε και άλλα έργα που συζητούμε με την Δημοτική Αρχή, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε το γήπεδο Αργαλαστής, το οποίο χρηματοδοτείται από το ίδιο Πρόγραμμα, καθώς και το σχολικό συγκρότημα Αργαλαστής (Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ) το οποίο επίσης έχει προταθεί προς ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης». «Τα παιδιά μας αξίζουν περισσότερα», δήλωσε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας την αναγκαία αναβάθμιση των υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολικού συγκροτήματος.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Νοτίου Πηλίου όπου ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μ. Μιτζικό για θέματα του Δήμου.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 7 Οκτωβρίουο κ. Πέτσας εγκαινίασε την Τακτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Στον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η ορεινή Ελλάδα είναι στην καρδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που αποδεικνύεται και από την σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, η οποία έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου».

«Είμαστε αρωγοί με ένα συνεκτικό σχέδιο ανάκαμψης για τους ορεινούς Δήμους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Όπως ανέφερε, η διαμόρφωση μιας συνεκτικής οριζόντιας πολιτικής για την ορεινότητα είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας. Μια τέτοια οριζόντια πολιτική θα πρέπει να περιλαμβάνει την δημιουργία ειδικού Ταμείου για την Ορεινότητα, το οποίο θα συγκεντρώνει πόρους από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιεί αυτή τη συνεκτική πολιτική, γεγονός που απαιτεί και τον ορισμό ενός προσώπου με ισχυρή εντολή από τον Πρωθυπουργό, ώστε να τη δρομολογήσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Ακολούθως, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η Ανάπτυξη και η Ανθεκτικότητα της Αυτοδιοίκησης και σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση στηρίζει εμπράκτως τους ορεινούς δήμους αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», την οικονομική «δύναμη πυρός» του Υπουργείου Εσωτερικών και η οποία εξαπλώνεται σε κάθε ορεινή περιοχή της Πατρίδας μας, έχουν ήδη ενταχθεί έργα συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ, χρήματα που κατευθύνονται σε παραδοσιακούς τομείς όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η αγροτική οδοποιία, αλλά και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αναφορικά με την ανθεκτικότητα της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε την συνεχή στήριξη των Ο.Τ.Α. προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος και να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που έχουν οι Δήμοι. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ήδη από το Α’ εξάμηνο του 2022, είχαμε διαθέσει 218 εκατ. ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε, με νέα έκτακτη χρηματοδότηση πριν από λίγες ημέρες, συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και για τις σχολικές επιτροπές, εξασφαλίζοντας έτσι τη θέρμανση όλων των σχολείων της Πατρίδας μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί».

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα