Άμεση λύση στο ζήτημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ο.Τ.Α προς τα ασφαλιστικά ταμεία ζήτησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης από τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο

photo pat-katroug

Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα αποσαφηνίζεται ότι οι οφειλές των νομικών προσώπων των δήμων, των αστικών μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων ΟΤΑ κ.λπ., διαγράφονται και επαναβεβαιώνονται στους οικείους ΟΤΑ – οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει την αποπληρωμή τους – και αποπληρώνονται με βάση τα ισχύοντα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ, ζητά η ΚΕΔΕ.

 

Το θέμα έθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

 

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε  στον κ. Κατρούγκαλο ότι το θέμα  χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς, πρώτον, το πρόβλημα απασχολεί μεγάλο αριθμό δήμων, αφού μόνο περιορισμένος αριθμός αρμόδιων ΔΟΥ έχουν προβεί στη διαγραφή των οφειλών αυτών, παρά τη σχετική γνωμοδότηση του Α΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να φέρονται, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, ως οφειλέτες του Δημοσίου και του ΙΚΑ και για την ίδια οφειλή,  ταυτόχρονα τα νομικά πρόσωπα, οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι οικείοι δήμοι, οι οποίοι πλέον, με βάση το νόμο είναι οι αποκλειστικοί και μόνοι  υπόχρεοι των οφειλών αυτών.

Επίσης η προώθηση της σχετικής αποσαφήνισης είναι αναγκαία για το εξής ακόμη λόγο. Να περιοριστεί το φαινόμενο εκκρεμών ποινικών δικών σε βάρος πρώην εκπροσώπων των παραπάνω νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων, λόγω της μη γενόμενης μέχρι σήμερα, διαγραφής των οφειλών αυτών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι στη ρύθμιση θα πρέπει επίσης να διευκρινίζεται ότι οι μεταφερόμενες στους δήμους οφειλές τυγχάνουν των ίδιων ρυθμίσεων, που ισχύουν και για τα χρέη των δήμων. Δηλαδή δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους, πρόστιμα από την ημερομηνία υποβολής  αίτησης του δήμου για υπαγωγή στη ρύθμιση του Ν.4316/2014. Επίσης ότι τους παρέχεται η δυνατότητα να δηλώνουν παρακράτηση σταθερού ποσού δόσης για την αποπληρωμή της οφειλής από τους ΚΑΠ, η οποία δεν θα είναι μικρότερη από το 5% των ΚΑΠ. Τέλος, να απαλλάσσονται από φορολογικά αδικήματα τόσο η δημοτική επιχείρηση όσο και οι πρώην εκπρόσωποί της.

 

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ πως θα εξετάσει το ζήτημα και πως θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις σχετικές ενέργειες για την επίλυση του.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα