Α. Τζιτζικώστας: Οι Περιφέρειες είναι έτοιμες, στην πρώτη γραμμή, στην αφετηρία του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, μέσα στο περιβάλλον των πολλαπλών και διαδοχικών κρίσεων, για να ξεπεράσει η κοινωνία τους κινδύνους, τις αβεβαιότητες και τις απειλές που αντιμετωπίζει και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, με ευκαιρίες και προοπτικές για όλους, είναι το ζητούμενο της έναρξης της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στην ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι είναι δύσκολη και κρίσιμη η τρέχουσα περίοδος, με τεράστιες προκλήσεις, που η κάθε μία πρόκληση, προέρχεται από την προηγούμενη και γεννάει την επόμενη: Ο πόλεμος στο ευρωπαϊκό έδαφος, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που πλήττουν κάθε ελληνική οικογένεια, οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η κλιματική κρίση που αποτελεί μία διαρκή απειλή για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, για την οποία δεν έχουν ακόμα δοθεί πειστικές απαντήσεις από την Ευρώπη.
“Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, των πολλαπλών και διαδοχικών κρίσεων, ανοίγεται μπροστά μας μία νέα Προγραμματική Περίοδος. Μία Προγραμματική Περίοδος με πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία για ακόμα μία φορά, οι 13 Περιφέρειες της χώρας καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά, όχι μόνο για να ξεπεράσουμε τους κινδύνους, τις αβεβαιότητες και τις απειλές που αντιμετωπίζουμε, αλλά και για να δημιουργήσουμε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, με ευκαιρίες και προοπτικές για όλους. Αυτές οι δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο, πρώτον, την αυξημένη χρηματοδότηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων και δεύτερον, την τυπολογία των δράσεων, που περιλαμβάνουν οριζόντια τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης κάθε Περιφέρειας. Άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν το ένα τρίτο των συνολικών πόρων του ΕΣΠΑ, τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η μακρά διαβούλευση, που προηγήθηκε της έγκρισης των Περιφερειακών Προγραμμάτων, έδωσε τη δυνατότητα σαφούς περιγραφής του “ποιος κάνει τι”, αλλά και πλήρους εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές πολιτικές όλων των τομέων και τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου των Διαρθρωτικών Ταμείων. “Αυτό το γεγονός μάς επιτρέπει σήμερα να είμαστε έτοιμοι, στην πρώτη γραμμή, στην αφετηρία του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας, ως “το πιο βασικό, το πιο κρίσιμο στοιχείο” για την αποτελεσματική υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Συνεργασία των Περιφερειών με τους Δήμους, τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, τα Υπουργεία ανά τομέα πολιτικής και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: “Η συνεργασία είναι το κλειδί γι’ αυτό και πρέπει να βασίζεται πάνω σε κοινές αρχές, που είναι αποδεκτές από όλα τα μέρη, για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Γι’ αυτό και ο προγραμματισμός, η διαφάνεια, η εκτίμηση της πραγματικής ικανότητας των δικαιούχων, η απλοποίηση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου, ο απεγκλωβισμός από άσκοπες γραφειοκρατικές εμμονές, αλλά και η κατανόηση των αναγκών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας, αποτελούν το πλαίσιο αρχών γι’ αυτή τη συνεργασία”. Και θέλω να σταθώ ειδικά σε αυτό το τελευταίο, καθώς η γνώση των τοπικών αναπτυξιακών ζητημάτων και αναγκών και η οικοδομημένη σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, αποτελούν τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονέκτημα για την επιτυχημένη υλοποίηση των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης, εκτός από την πολύ καλή συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ Περιφερειών και Δήμων, και στη συνεργασία που αναπτύχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με τον ΕΦΕΠΑΕ για την υλοποίηση των δράσεων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. “Αναθέσαμε τη διαχείριση ενισχύσεων στον ΕΦΕΠΑΕ, διατηρώντας την αρμοδιότητα ένταξης επιχειρήσεων και τη συνολική εποπτεία. Η συνεργασία αυτή ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα, στην αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την αξιοπιστία. Αυτό το πετυχημένο μοντέλο στη διαχείριση των δράσεων ενισχύσεων θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με τη συνεργασία του ΕΦΕΠΑΕ”, επισήμανε.
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, για την εξαιρετική φιλοξενία του, την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ιδιαίτερα τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Σκάλκο, καθώς και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, για τη στενή, σταθερή και ιδιαίτερα επικοδομητική συνεργασία με τις Περιφέρειες όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Διαχειριστικών Αρχών των 13 Περιφερειών γιατί, όπως είπε, “με τη δουλειά τους συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο των Περιφερειών, που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη την Ελλάδα”.
Ο κ. Τζιτζικώστας έκλεισε την παρέμβασή του με μια ρητή δέσμευση: “οι 13 Περιφέρειες της χώρας θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά για να είμαστε αποτελεσματικοί, για να υλοποιήσουμε έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, για να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ. Για να κάνουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας καλύτερη. Γιατί η συγκυρία το απαιτεί, γιατί η κοινωνία το έχει ανάγκη. Καλώ την Κομισιόν να σταθεί αρωγός, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξαλείφοντας τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Είμαστε στο τέλος του 2022, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο”.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα