ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΧΟΙΝΑ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ «ΚΑΣΤΑ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Τον Τύμβο «ΚΑΣΤΑ» και το Μουσείο Αμφίπολης επισκέφτηκε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. κ. Μαργαρίτης Σχοινάς , συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον γ.γ. κ. Γεώργιο Διδασκάλου, τη βουλευτή Σερρών και υφυπουργό Αλιευτικής Πολιτικής, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Δήμο Βίτσιο.
Ο κ. Σχοινάς ξεναγήθηκε στον Τύμβο «ΚΑΣΤΑ» από τον υπεύθυνο της αναστήλωσης αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Λεφαντζή και σε δηλώσεις του εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα έργα στερέωσης και αποκατάστασης του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενταχθούν στο νέο Ε.Σ.Π.Α.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του ταφικού μνημείου θα ξεκινούσε το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Υπουργού, υπάρχει λόγω της πανδημίας μία μικρή καθυστέρηση. “Είμαστε πλέον στο τέλος της ολοκλήρωσης των αναγκαίων μελετών. Το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά. Υπάρχει μία απόκλιση περίπου ενός μήνα στο χρονοδιάγραμμα, αλλά αυτός ο μήνας δικαιολογείται από τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία covid-19. Οι υπηρεσίες είναι εδώ, παρούσες και οι κεντρικές υπηρεσίες και η Εφορεία Αρχαιοτήτων και δουλεύουν συστηματικά το μνημείο, επομένως δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα”.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφτηκε στη συνέχεια το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης όπου ξεναγήθηκε μαζί με την υπουργό και την υφυπουργό, από την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, κ. Δήμητρα Μαλαμίδου. Ο κ. Σχοινάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κεφαλή της Σφίγγας, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ευρήματα του Τύμβου «ΚΑΣΤΑ», το οποίο από τον Αύγουστο του 2019 εκτίθεται στο Μουσείο. Δεσμεύτηκε μάλιστα μετά από πρόσκληση του Αντιδημάρχου ότι το επόμενο καλοκαίρι θα επισκεφτεί την περιοχή με την οικογένειά του ενώ στο τέλος της επίσκεψής του υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων, το οποίο βρίσκεται κάτω από ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει την «Αρπαγή της Ευρώπης».

Πηγή: Δήμος Αμφίπολης

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα