Προκλήσεις και προοπτικές στην Δενδροκομία, στο Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «ΒΕΤΛΑΝΣ» του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς», η Εσπερίδα «Προκλήσεις και προοπτικές στην Δενδροκομία, στο Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας», το απόγευμα της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου.

Την Εσπερίδα συντόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Νάουσας  κ. Άγγελος Σαββίδης και διοργάνωσαν ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, η Αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Άννα Βασιλειάδου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, το Επιμελητήριο Ημαθίας και την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας.

Παρόντες από πλευράς επισήμων ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης, ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής του Δημάρχου κ. Στέλιος Δάγγας, η Αντιδήμαρχος κα Άννα Ασλανίδου, η δημοτική σύμβουλος κ Χριστίνα Ράλλη, εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης ο πατήρ Νικόλαος, εκ μέρους του Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου ο Διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Γιώργος Σούρλας, εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας ο προϊστάμενος ΔΑΟΚ Ημαθίας κ. Κώστας Μπέης, η πολιτεύτρια κα Στέλλα Αραμπατζή, τοπικοί σύμβουλοι , πρόεδροι των κοινοτήτων, πρόεδροι και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, εξαγωγείς, φορείς της Νάουσας και της Ημαθίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης δήλωσε πως η ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα θα βοηθήσει  στην ανάδειξη των εισοδημάτων των παραγωγών αλλά ταυτόχρονα την ανάδειξη  τη Νάουσας ως παραγωγικό τόπο, χάρη στα σπουδαία από ποιοτικής άποψης προϊόντα που παράγει.

Μίλησε για την σύνταξη μελέτης που συντάσσει ο Δήμος, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών για τον υδροφόρο ορίζοντα  των πεδινών οικισμών του  Δήμου Νάουσας και  για μια ακόμη  προγραμματική σύμβαση που αφορά την μελέτη του Ορεινού  Όγκου, για την δημιουργία και ανάπτυξη ταμιευτήρων νερού, προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή που επέρχεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Τέλος, τόνισε ιδιαίτερα την συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ , το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τον επόμενο χρόνο, θα εγκατασταθούν και τα 5 παραρτήματα του Ινστιτούτου στο Δήμο Νάουσας με βασικότερο πυλώνα την Αγροτική Ανάπτυξη και την Βιο- Οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο θα στηριχθούν οι παραγωγοί και ο πρωτογενής τομέας και θα μπορέσει να υπάρξει και η αντίστοιχη ενσωμάτωση  νέων καινοτόμων τεχνολογιών  στην παραγωγική διαδικασία.

Η Εσπερίδα ξεκίνησε  με την πρώτη διάλεξη που είχε θέμα: «Εχθροί πυρηνόκαρπων και ακτινιδιάς» με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο, Καθηγητή Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας.

Η δεύτερη διάλεξη είχε θέμα: «Παραμόρφωση καρπών ροδακινιάς» με ομιλητή τον Δρ. Νίκων Βασιλάκο, από το εργαστήριο Ιολογίας και Επιστημονικής Διεύθυνσης Φυτοπαθολογίας του Μ.Φ.Ι.

Η τρίτη διάλεξη είχε θέμα: «Οικολογικά σχήματα και πιστοποίηση ανθρακικού αποτυπώματος στη δενδροκομία» με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Βακάμη, Διευθυντή Πιστοποιημένου Φορέα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών «Αgro Q».

Η τέταρτη διάλεξη είχε θέμα: «Προβλήματα και προοπτικές καλλιέργειας ακτινιδιάς» με ομιλητή τον  κ. Ανδρέα Τσαγκαλίδη, Γεωπόνο – δενδροκόμο.

Η πέμπτη διάλεξη  είχε θέμα: «Εμπορία  διακίνηση πυρηνόκαρπων και ακτινιδιάς» με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Ταμπακιάρη, Πρόεδρο του Α.Σ. Νάουσας και η έκτη είχε θέμα: «Ψηφιακά συστήματα εποπτείας – τεκμηρίωσης  – επικύρωσης ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας» με ομιλητή τον Καθηγητή Δρ. Διονύση  Μπόχτη, Διευθυντή Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙΒΟ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Μετά το τέλος των διαλέξεων οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα