Ετήσια Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας Καλού Χωριού

Στις 13 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας Καλού Χωριού με την παρουσία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Μανώλη Μενεγάκη, του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου της Π.Ε Λασιθίου κ. Μιχάλη Κλώντζα, των αντιδημάρχων κ.κ. Αντώνη Μαυρή, Γιώργου Μπελούκα, Νίκου Καμινογιαννάκη.

Στην συνέλευση, τέθηκαν θέματα που απασχολούν την κοινότητα όπως η παραχώρηση και η αξιοποίηση του γηπέδου, της έκτασης του ΕΤΑΔ, του αγροκήπιου, της συντήρησης του σχολείου και κτηρίων ιδιοκτησίας του δήμου, της έλλειψης πολιτιστικού κέντρου, της ανάδειξης αναρριχητικού πεδίου (Πέζας), της αγροτικής οδοποιίας καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και τις αγροζημίες.

Τέθηκε επίσης το θέμα της παραλίας του Αγίου Παντελεήμονα, όπως και του οχήματος που διέθετε η κοινότητα, το οποίο μετά την συντήρηση του ζητήθηκε να επιστραφεί.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις Αρχαιολογικές Ζώνες και το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τα ΣΧΟΟΑΠ και θέτει τους όρους ανάπτυξης της περιοχής.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Δημοτική Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Τζαγκουρνής, επισήμανε τις απαγορεύσεις που υπάρχουν στην περιοχή καθώς τα σχέδια αυτά λαμβάνουν τα δεδομένα που υπάρχουν και έχουν καταγραφεί, όπως οι Πολεοδομικές Μελέτες, ΣΒΑΚ, οι χρήσεις γης και πολλά άλλα και διαμορφώνουν το πλαίσιο ανάπτυξης της δημοτικής κοινότητας.

Η Δημοτική κοινότητα Καλού Χωριού αποτελείται από 4 οικισμούς.

Οι οικισμοί (Καλού Χωριού-Αρνικού και Πύργος) έχουν προταθεί ως παραδοσιακοί οικισμοί, επίσης έχουν προταθεί επεκτάσεις πλην του οικισμού Ίστρον, ενώ ο οικισμός Φορτί δεν έχει οριοθετηθεί και θα πρέπει να γίνει αυτό στο Τ.Π.Σ.

Η αύξηση του οικιστικού χώρου – όπως ειπώθηκε – θα γίνει με την επέκταση των οικισμών και ειδικά του οικισμού Ίστρον, με την μείωση ή την κατάργηση των αρχαιολογικών ζωνών, τους καλλίτερους όρους δόμησης και την αλλαγή χάραξης του ΒΟΑΚ.

Στο ίδιο ΣΧΟΟΑΠ γίνεται αναφορά στις απαγορεύσεις δόμησης που έχουν επιβληθεί με το Π.Δ. του 1990 στις ζώνες προστασίας αλλά και με χώρους που έχουν χαρακτήρα : Αρχαιολογικό-Δασικό-Αναδασωτέο, περιοχές για την προστασία καταφυγίων Άγριας Ζωής-Υγροτόπων-τοπίου-ακτών και αρδευόμενη αγροτική έκταση ΤΟΕΒ Καλού Χωριού.

 Αρχαιολογικές Ζώνες

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει ζητήσει κατά το παρελθόν (από το 2018) από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να γίνει προγραμματική σύμβαση για να πραγματοποιηθεί επιφανειακή έρευνα για τον επανακαθορισμό των αρχαιολογικών ζωνών.

Στη Γενική Συνέλευση ειπώθηκε ότι σε συναντήσεις που είχαν γίνει παλαιότερα παρουσία της Υπουργού είχε αναφερθεί ότι η κήρυξη των αρχαιολογικών ζωνών είχε παρατυπίες. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επανακαθοριστούν οι αρχαιολογικές ζώνες στο Καλό Χωριό και εντέλει να μειωθούν όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές (Κνωσός).

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης, δήλωσε ότι ο δήμος προτίθεται για να ξεκινήσει η διαδικασία προγραμματικής σύμβασης για την αρχαιολογική έρευνα να συμμετάσχει ακόμα και οικονομικά αν χρειαστεί – ή με άλλο τρόπο -στο μέτρο των οικονομικών δυνατότητων του δήμου.

2.- Πεζοδρόμια – οδική ασφάλεια ανάπλαση στον οικισμό Ίστρον

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης, αναφέρθηκε η ενημέρωση που υπάρχει από τον ΟΑΚ για την ολοκλήρωση της μελέτης και την χρηματοδότηση της ως ώριμη στο άμεσο μέλλον, με στόχο την οδική ασφάλεια της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου σημείωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για την χρηματοδότηση της, στο πλαίσιο έργων οδικής ασφάλειας του ΒΟΑΚ η οποία έχει ήδη εξαγγελθεί κεντρικά.

Η τοπική κοινότητα -είπε – μπορεί να βοηθήσει καταγράφοντας τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πόσο απαραίτητο είναι το έργο λόγω των πολλών ατυχημάτων στον δρόμο αυτό.

3.- Προστασία ακτών Καλού Χωριού και αξιοποίηση παραλιακού μετώπου

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Τζαγκουρνής, ζήτησε επίσης να γίνουν άμεσα μελέτες για την προστασία των ακτών και η ΔΑΕΑΝ ανταποδοτικά πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια, να διασφαλίσει τη συνεχή παρουσία όλων των γαλάζιων σημαιών στις παραλίες, και την απόκτηση της νέας γαλάζιας σημαίας στα «κολπάκια» του Βουλίσματος όπως έχει αποφασιστεί από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να χρηματοδοτηθούν μελέτες και έργα για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της κοινότητας και την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των παραλιών.

  1. Αλιευτικό καταφύγιο

Σε τηλεφωνική παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη ανακοινώθηκε ότι αρχές του 2025 θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες που έχουν ανατεθεί για την υλοποίηση αυτού του έργου και στη συνέχεια θα αναζητηθούν πόροι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να υλοποιηθεί το αλιευτικό καταφύγιο.

Επεσήμανε επίσης ότι 800 μετρά οδοποιίας που θα εξυπηρετούν το αλιευτικό καταφύγιο θα χρηματοδοτήσει η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου.

Ο δήμαρχος κ. Μανώλης Μενεγάκης, δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια της υλοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου με κάθε πρόσφορο μέσο του δήμου Αγίου Νικολάου.

  1. Σχολάζουσα κληρονομιά ΡΕΣΤΑΚΗ Ευαγγελία

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης έγινε ενημέρωση από την κηδεμόνα της σχολάζουσας κληρονομιάς Ευαγγελίας Ρεστάκη την Δικηγόρο κ. Ελένη Παγκάλου που δήλωσε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα γνωρίζουμε για την εξέλιξη του θέματος.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφέρθηκε στην δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας αυτής σε περίπτωση που περιέλθει οριστικά στο δήμο και ανέφερε ότι ο δήμος θα μεριμνήσει για τον τάφο της Ευαγγελίας Ρεστάκη.

Στη συνέλευση υπήρξε μεγάλη παρουσία κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Καλού χωριού και έγιναν ερωτήσεις από πολλούς δημότες τις οποίες απάντησε ο δήμαρχος.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα