ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης στο 4ο Balkan Forum: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δημοσίων Διοικήσεων «κλειδί» για τη στρατηγική συνεργασία των Βαλκανικών χωρών

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου χαιρετισμό στο 4ο Balkan Forum που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με θέμα «ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός μέσα από Δικτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια».

Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο στην ένταξη όλων των χωρών των Βαλκανίων στην αμυντική στρατηγική του ΝΑΤΟ και στηρίζει την προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Επισήμανε δε ότι η συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνδέεται ακριβώς με αυτή την προοπτική και σημείωσε ότι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η ψηφιακή τεχνολογία δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις για τις δημόσιες διοικήσεις, οι οποίες οφείλουν να διατηρήσουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο, συμβαδίζοντας με τους ρυθμούς που «τρέχει» η ιδιωτική οικονομία.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει θεαματικά βήματα, μεγάλα άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ωστόσο αυτά γεννούν ένα ζήτημα κατάρτισης και επανακατάρτισης των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού παρατήρησε ο Υπουργός και εξήρε τον κρίσιμο ρόλο του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καθώς και την εξαιρετική συνεργασία με τη Microsoft σε αυτό το κομμάτι. 

Πρόσθεσε δε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας των δημοσίων διοικήσεων των βαλκανικών χωρών και ανέφερε ως παράδειγμα την υποψηφιότητα της χώρας μας για τη συμμετοχή της σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης δημοσίων υπαλλήλων στην Αλβανία και την ενίσχυση της συνεργασίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) με την αντίστοιχη σχολή της Σερβίας.

Τέλος, ο κ. Βορίδης ανέδειξε τη σημασία αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για τη διεκπεραίωση σύνθετων και απαιτητικών διαδικασιών του δημοσίου και ανέφερε ως παράδειγμα τη χρήση της τεχνολογίας αυτής στον προγραμματισμό προσλήψεων προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο επίπεδο στελέχωσης καθώς και στην υλοποίηση του, υπό χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μηχανισμού ορθολογικής κατανομής των αρμοδιοτήτων που ασκούνται από δημόσιους φορείς, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο πυκνό νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης.

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα