Τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με την Συρία (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με την Συρία (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Ρωσικό μαχητικό συνετρίβη σε συριακό έδαφος όταν καταρρίφθηκε σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN Turk από Τουρκικά F-16 επειδή παραβίασε τον Τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ τα τουρκικά μαχητικά είχαν προειδοποιήσει τουλάχιστον δυο φορές το μαχητικό για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με το Associated Press το ρωσικό υπουργείο επιβεβαίωσε ότι ένα μαχητικό SU-24 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κατερρίφθη κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η Ρωσική πλευρά αρνείται ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ οι πιλότοι εκτινάχθηκαν και έκαναν χρήση του αλεξιπτώτου διάσωσης. Σύμφωνα με το CNN Turk ένα από τα δύο μέλη του πληρώματος του ρωσικού μαχητικού αιχμαλωτίστηκε από δυνάμεις τουρκμένων στην περιοχή της Λαττάκειας.

ύμφωνα με την Hurriyet το δεύτερο μέλος του πληρώματος είναι νεκρό. Αναρτήθηκε μάλιστα και βίντεο στο οποίο τουρκμένοι μαχητές περιεργάζονται το φερόμενο ως πτώμα του ρώσου πιλότου.

Η Άγκυρα θα επικοινωνήσει με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το θέμα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη επρόκειτο να μεταβεί στην Τουρκία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μια επίσκεψη που ακυρώθηκε.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έγιναν δέκα προειδοποιήσεις και το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για σημείο των συνόρων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Η ‘Αγκυρα εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής από ρωσικά μαχητικά.

Αναμένεται δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

koutipandoras.gr