Την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, το Student Media World Association διεξήγαγε με επιτυχία μια διαδικτυακή δημόσια συζήτηση με θέμα «Η κοινή στρατηγική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας» με ενδιαφερόμενους φορείς από τη Βουλγαρία στο πλαίσιο του έργου “MOBILE BIODIVERSITY” του Προγράμματος Συνεργασίας “Interreg V – A Ελλάδα Βουλγαρία”.
Το έργο “Virtual and Mobile Museum of Biodiversity” υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας «Ιnterreg V – A Ελλάδα – Βουλγαρία» της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από εθνικούς πόρους των κρατών που συμμετέχουν σε αυτό.
Στο Έργο συμμετέχουν οργανισμοί από τις δύο χώρες. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΡΕΣΝΑΣ (Επικεφαλής Εταίρος) – Βουλγαρία, το STUDENT MEDIA WORLD ASSOCIATION (SMWA) – Βουλγαρία, ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ – Ελλάδα και το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (Δ.Ε.Π.ΑΝ.) – Ελλάδα.
Στη δημόσια συζήτηση συμμετείχαν 35 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Έργο και να συζητήσουν για θέμα «Η κοινή στρατηγική για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας».
Η κα Ralitsa Kuzmanova, Biodiversity Εμπειρογνώμονας στο SMWA εκ μέρους του Συνδέσμου έκανε την παρουσίαση του Έργου και της στρατηγικής. Η κα Gabriela Neykova, από την P-United Ltd, Εμπειρογνώμονας Βιοποικιλότητας, αναφέρθηκε στην «Αξιολόγηση της Βιοποικιλότητας στην περιοχή του Δήμου Κρέσνα». Η στρατηγική παρουσιάστηκε και συζητήθηκε ως ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης συγκεκριμένων μέτρων που ομαδοποιούνται σε ευρύτερες δράσεις, οι οποίες τελικά κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις κύριους άξονες.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκπροσώπησαν τους ενδιαφερόμενους φορείς από την περιοχή στη Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν γνώμες σχετικά με την παρουσιαζόμενη στρατηγική και συζητήθηκαν τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.